Irma vil have københavnerne til at spise insekter

Irma er det første supermarked i København hvor kunderne kan købe melorme, græshopper og fårekyllinger med hjem. (Foto: Finn Nielsen)

Melorme, larver og græshopper er det nye sorte. Og der venter massere af sundhedsmæssige og miljømæssige fordele, hvis danskerne tør kaste sig ud den nyeste gastronomiske trend. De fordele vil de gerne gøre folk opmærksomme på hos fødevarekæden, Irma, der siden den 10. marts har kørt en prøveordning med at have insekter i frysediskene i udvalgte butikker i København.

Ifølge Lars Andersen, innovationschef i Irma, er det Københavnerne, der skal agere forsøgskaniner i forsøget med at implementere insekter i sortimentet, fordi de besidder den åbenhed, det kræver hos forbrugeren at tage disse nye eksotiske produkter til sig.

– Det er københavnerne der er mest modtagelige for nye trends. Og det er jo meget oppe i tiden at spise insekter. Og insekter er samtidig gode for ernæring, protein og CO2 udledningen.

Det er et stort skridt, at Irma nu tager dem ind i frysedisken. At prøve det af er den eneste måde man kan finde ud af, om folk i Danmark er klar til at spise insekter.

Nina Askov, forfatter af “Insekter På Menuen, Den Nye Trend i Europa”.

Udvalget i frysediskene vil i starten være begrænset til nogle få typer hele insekter, som forbrugeren selv skal tilberede, sammen med forskellige typer insektmel. Irma vil over tid gerne udvide sortimentet og implementere det i alle deres butikker, og Leif Andersen håber på, at københavnerne er klar til at finde plads til insekterne på menuen.

– Danskerne skal prøve det, fordi det er nyt og spændende. Vi vil gerne være med til at skabe opmærksomheden om det her nye produkt, der har en masse gode fordele.

Læs også: Kakerlakken kan blive fremtidens sushi

Miljø og sundhed, insekter vs. oksekød

  • Græshopper og fårekyllinger indeholder 19,3 g protein pr. 100g. Det er 0,2 g mere end oksekød.
  • Opdræt af 1 kg fårekyllinger kræver 1 L vand. Opdræt af 1 kg oksekød kræver 1500 L vand.
  • Der skal 1,7 kg foder til opdræt af 1 kg protein fra insekter. 1 kg protein fra oksekød kræver 20 kg foder.
  • Fårekyllinger reproducerer fra 1 til 200 på 6 uger. Kvæg reproducerer fra 1 til 4 på 6 måneder.

Kilder: buglady.dk, entocube.com

Har forsøgt sig med insekter før

Irma kørte i 2015 en prøveordning af samme slags, men måtte efter usikkerhed med varenes godkendelse fjerne dem fra sortimentet igen efter blot et døgn i butikken. I 2015 udtalte Irmas informationsdirektør, Jens Juul, til FødevareWatch, at insekterne, der var importeret fra Belgien, ikke levede op til COOP’s standarter for den varegruppe, som de befandt sig i, og man så sig nødsaget til at vente med lanceringen til, at man kunne sikre kvaliteten. Leif Andersen mener dog ikke, at de møder samme problem efter den nylige lancering og forsikrer om, at kvaliteten på produkterne er i orden.

– Vi har lært af vores fejl og har sikret kvaliteten yderligere. Vi har haft fuldt fokus på det denne her gang.

Folk skal nok komme med på bølgen

Noget så kontroversielt som at købe en pose melorme eller græshopper med hjem til middagsbordet, vil sandsynligvis tage sin tid med at finde sit leje i danskernes madvaner. Men Nina Askov, forfatter på kogebogen “Insekter På Menuen, Den Nye Trend i Europa” og indehaver af bloggen buglady.dk, er dog fortrøstningsfuld.

– Danskerne skal bare oplyses bedre om fordelene ved insekter som madvare. De skal bare have muligheden for at prøve dem af og købe dem med hjem. Det er et stort skridt, at Irma nu tager dem ind i frysedisken. At prøve det af er den eneste måde man kan finde ud af, om folk i Danmark er klar til at spise insekter.

Nina Askov, der til dagligt deler ud af sin viden om insekter som madvare gennem blogindlæg, opskrifter og foredrag mener, at insekternes sundhedsmæssige og miljømæssige fordele, nok skal få folk med på vognen. Ifølge hende, er det kun vores sociale arv, der er skyld i, at vi ikke har taget insekter til os endnu.

– Det overrasker altid folk, at de godt kan lide det. Folk vil helt klart sige nej i starten, men de vil blive overraskede over, hvor godt det smager.

Læs også: Proteinbarer med græshopper rammer snart Danmark