Spis dig fri for sygdomme

Frugter og grøntsager er nogle af de billigste råvarer, man kan købe i et supermarked. Derudover giver de mange fordele til både din krop og fremtid. Du kan nemlig spise dig til sundere liv, forebygge eller behandle en række af sygdomme ved at spise rigtigt. 

Forebyg kræft

Appelsin, broccoli, gulerod, kartofler, papaya og vindruer indeholder alle mange vitaminer og mineraler, som menes at reducere kræftfremkaldende stoffer i kroppen. Det er særligt de høje mængder af C-vitamin og kalium, der gør disse frugter og grøntsager velegnede i både forebyggelse og behandling af kræftsygdomme.

Nedsæt risikoen for hjertekarsygdomme

Ananas, avocado, fersken og kål kan beskytte kroppen mod hjertekarsygdomme, fordi de både indeholder antioxidanter, E-vitamin og C-vitamin. Ananas og avocado fremmer også sårheling og giver en renere hud. 

Hjælp til fordøjelsen

Grapefrugt, salat, sveske, yams, julesalat holder tarmene sunde og fremmer fordøjelsen. De er særligt rige på kalium, kalcium og jern. Salat anbefales særligt til gravide, fordi det kan beskytte det ufødte barn mod rygmarvsbrok. 

Modvirk knogleskørhed

Både spinat og soja kan bruges til at modvirke knogleskørhed, fordi de indeholder både kalcium og proteiner. Derudover kan soja også bruges som erstatning for mælkeprodukter for dem, der har laktose-allergi.

Styrk immunforsvaret

Abrikos, brombær, grønkål og ingefær styrker immunforsvaret, modvirker tidlig aldring og er gode for øjnene. De indeholder en kombination af zink, selen, C-vitamin, kalcium og kalium. Ingefær kan også lindre hoste og forkølelse.  

Frugter og grøntsager kan i de fleste tilfælde spises rå, men kan med fordel blendes til en juice eller smoothie. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser 600 gram frugt og grønt hver dag.

Det skal understreges, at denne kostguide ikke kan erstatte medicin eller anden lægelig henvisning. 

Kostguiden er lavet i samarbejde med ernæringseksperterne Charmaine Yabsley og Amanda Cross.  

Velbekommen! 

Se sundhedsstyrelsen 8 kostråd her. 

Læs også de fem omvendte kostråd – ting du aldrig bør spise.