Ledigheden i provinsen falder

Klik på billedet for at se, hvor stor ledigheden er, hvor du bor  Foto: Mapbox
Klik på billedet for at se, hvor stor ledigheden er, hvor du bor
Foto: Mapbox

I Nord- og Vestjylland har man formået at knække ledighedskurven. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det lyder umiddelbart som en god nyhed, men ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv Michael H. J. Stæhr fortæller tallene en mere dyster historie.

– Der, hvor job skabes, er ikke nødvendigvis der, hvor arbejdsløsheden falder. Beskæftigelsen skabes i byerne, derfor burde vi se ledigheden falde i København, men der ligger den stabilt,” forklarer han til Danmarks Statistik.

Ledigheden er generelt faldende, men mest uden for de store byer. Ifølge Michael H. J. Stæhr er der en åbenlys forklaring:

– Det er svært at forestille sig, at de ledige, der kan flytte sig efter jobbene, ikke gør det. Jeg tror, at specielt de unge nyuddannede flytter sig, vurderer han.

Sådan opgøres ledigheden

Der findes forskellige måder, at måle ledigheden på.

Bruttoledighed i procent er andelen af arbejdsstyrken, der ikke er i arbejde

Arbejdsløse i matchgruppe 2 og 3, som ikke er parate til at varetage et job, er ikke regnet med

Læs også: Det økonomiske opsving spirer

Kommunernes skal tiltrække erhverv

I Kommunernes Landsforening mener man, at kommunerne kan gøre meget for at nedbringe ledigheden selv: – Den enkelte kommune må sørge for at tilbyde erhvervslivet gode vilkår, udtaler konsulent for KL’s arbejdmarked & erhvervsenhed Helle Eckeroth.

Hun fremhæver Odense Kommune, hvor man har afsat 100 millioner kroner hvert år de næste fire år til vækstinitiativer. Hun mener ikke, at kommunerne kan komme til at modarbejde hinanden på den måde:

– Kommunerne underminerer ikke hinanden ved at konkurrere. Tværtimod vil det være godt for dansk vækst generelt, mener hun.

Det er ikke nok at lade kommunerne konkurrere. Der skal en national vækststrategi til, mener direktør i Arbejdernes Erhvervsråd (AE) Lars Andersen.

– Hvis man vil hjælpe landområderne, skal der gang i beskæftigelsen indenfor handel og byggeri, lyder vurderingen fra AE.

Læs også: Professionsuddannelser hitter blandt unge

Serviceerhverv driver væksten

Det er først og fremmest job indenfor service, hvor der er fremgang i Danmark, fremgår det i Danmarks Statistiks nyhedsbrev. Ifølge Lars Andersen er netop dét grunden til, at folk flytter til byerne:

– Servicejob og statslige stillinger, som findes i de store byer, har ikke været i stor fare under krisen, siger han og uddyber: – Det vil fortsat være indenfor service, vi vil se en jobskabelse. Han bakkes op af Michael H. J. Stæhr fra Dansk Erhverv.

Bruttoledigheden er nede på 5,3 procent og er nu på det laveste niveau siden år 2009.