»Jeg skal finde mig en kone, der kan holde styr på mit liv«

foto 1
60-årige Per Johansen ønsker sig en kone

På en bænk ved Nørrebros Runddel sidder 60-årige Per Johansen i den sene efterårssol og nyder en fødselsdags-øl. Per Johansen er hjemløs, og han har allerede fundet vinterhuen frem.

NetAvisen har været på gaden og mødt to hjemløse. Hvert nat sover der ca. 600 hjemløse på gaden, skønner hjemløseforening.

Det er et forhutlet liv. Jeg oplever det virkelig som en alvorlig deroute efter at have arbejdet i 35 år.
Per Johansen, hjemløs

Per Johansen blev hjemløs, fordi han drak for meget, og så begyndte det hele at gå ned af bakke. Han mistede sit job, blev skilt og da han ikke længere betalte sine regninger, blev han også smidt ud af sin lejlighed:

– Der kom en flok mennesker en morgen, en foged og en af dem der står for selve boligen, og så var jeg hjemløs, siger han.

Per Johansen er udmærket klar over, at hans situation er selvforskyldt, men siger samtidig, at han ikke kunne håndtere at få betalt sine regninger. Nu bor han på Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødsgade, København.

Læs også: 600 hjemløse sover på gaden hver nat 

Per Johansen pointerer flere gange, at livet som hjemløs udelukkende skal være en fase:

– Det er et forhutlet liv. Jeg oplever det virkelig som en alvorlig deroute efter at have arbejdet i 35 år, siger han med alvor i øjnene.

Per Johansen har arbejdet som socialrådgiver, men han fortæller, at det var et meget stressende arbejde at besøge den ene ødelagte familie efter den anden. Han fortæller, at der kun var ro, når han kørte på landevejen fra det ene hus til det andet.

Der kom en flok mennesker en morgen, en foged og en af dem der står for selve boligen, og så var jeg hjemløs. 
Per Johansen, hjemløs

Jobbets hårde vilkår gjorde, at han kom ud i et alkoholmisbrug. Det er 10 år siden. Per Johansen fejrer sin 60 års fødselsdag alene på bænken ved Nørrebros Runddel, da NetAvisen møder ham. Han vil ikke fejres af andre:

– Hvis man gjorde noget ud af det, ville de sikkert gerne fejre det henne på herberget, men det vil jeg ikke, siger Per Johansen, inden han tager en tår af sin elefantøl.

I fremtiden vil Per Johansen gerne have en lejlighed igen. Men det kræver lige lidt forberedelse:

– Jeg skal finde mig en kone, der kan holde styr på mit liv, smågriner han.

Lige nu har han dog andre problemer i udsigt nemlig den kommende vinter. Han glæder sig ikke:

– Så kommer jeg til at fryse, men jeg håber, at bibliotekerne kan give mig lidt varme i de kolde måneder, siger han, mens han demonstrativt ryster hele kroppen.

Han fortæller dog, at han prøver at lade være med at bekymre sig. Lige nu nyder han bare den sidste efterårssol, og at det stadig er tåleligt at opholde sig på gader og stræder.

En anden hjemløs, vi også møder i København, er Jan Bernhard. Han drømmer om hus, have og gris.

En atypisk hjemløs

foto 2
Jan Bernhard og hans 10 år gamle hund

Jan Bernhard foretrækker at bo på gaden. Det har han gjort i snart 15 år. Han står foran herberget i Hillerødsgade i København, med sin tætpakkede Christianiacykel, hvor hunden Roxy ligger omsvøbet i en blå sovepose.

– Jeg trives ikke i lejligheder, jeg føler mig låst fast, bundet, det har aldrig været mig, siger han.

En dag besluttede han sig for at forlade sin lejlighed, og han er ikke vendt tilbage siden.

Jeg rydder altid op omkring mit telt, smider mit affald ud.
Jan Bernhard, hjemløs

Men fordi det bliver koldere og koldere for hver dag, der går, har han søgt mod herbergerne. Han har fået en plads for de næste 90 dage, men det er stadig koldt i februar måned. Derfor håber Jan Bernhard at:

– Herberget skaffer mig et sted at bo, eller at jeg har fået et lån. Jeg vil nemlig gerne købe et hus, hvor jeg kan gå ud og dyrke nogle kartofler og have nogle høns eller måske en gris.

Han vil have en have, fordi han er meget glad for natur. Det er også derfor, han godt kan lide at sove i sit telt sammen med sin hund.

– Jeg søger altid ud i det grønne, i skoven, siger han.

Han skal til at fortsætte, da en hundeejer kommer gående forbi os. Roxy begynder at gø, og Jan Bernhard sætter sig på hug, og siger med den blideste stemme:

– Roxy, de andre må også gerne være der.

Så fortæller han videre, at der ikke er mange steder, hvor de hjemløse er velkomne:

– Det er ikke nemt at være hjemløs, f.eks. når det regner, så skal man finde et sted at stå i læ, men det kan være svært. Folk er ikke glade for os, især ikke hvis vi bruger deres trappeopgange.

Læs også: Udenlandske hjemløse overladt til nattefrost 

Han gider faktisk heller ikke bruge trappeopgangene, fordi han vil som sagt meget hellere sove i sit telt. Han fortæller, at han for det meste får lov at ligge i sit telt, fordi han kan opføre sig pænt modsat mange andre. Der var dog en gang, hvor kommunen bad ham flytte sig, fordi han fik selskab af nogle bekendte.

– De var også hjemløse, men ikke ligesom mig. Jeg rydder altid op omkring mit telt, smider mit affald ud. De slog deres telt op ved siden af mit. Jeg sagde til dem, at de skulle rydde op efter sig, så der ikke var nogen, der fik øje på os. De gjorde lige det omvendte – det hele lignede en røverbule med gamle nåle og alt muligt, der bare lå. Så var de selvfølgelig også nødt til at bortvise mig, fortæller han.

Jan Barnhard står og suger på en e-cigaret, da han grinende siger:

– Jeg er nok en lidt atypisk hjemløs.

De to hjemløse NetAvisen har talt med, bor begge på Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade, København. Nedenstående er et kort over de kommunale tilbud til hjemløse i København, her kan du læse om de forskellige herberg ved at klikke på de blå prikker.

Københavns Kommunes tilbud til hjemløse med særlige sociale problemer.