Flæskestege, pølser og gode bøffer er hverdagen for Jørn Lindhardt, ejer af forretningen Slagter Lindhardt, der er anden generation i den lokale slagterforretning i Værløse Bymidte. Selvom drømmen om selvstændighed stadig er vigtig for ham, har familien også en stor plads i hans hjerte. Det var derfor med åbne arme, at Jørn tog imod den nye mulighed for selv at bestemme åbningstiderne.
Det har klart givet mig mere tid til familien.
Jørn Lindhardt, indehaver af Slagter Lindhardt
Efter at Jørn Lindhardt overtog slagterforretningen fra sin far i 2000, har der ikke været meget tid til at trække vejret. Lange og hårde arbejdsdage, der ikke kun foregår i butikken, men også bag skrivebordet, på telefonen og på indkøb gav ikke meget plads til familie og afslapning.
Det har nu ændret sig, efter centerforeningen i Værløse Bymidte fra april 2024 har åbnet for muligheden for, at forretningerne selv kan bestemme deres åbningstider. Centerforeningen håber på at tiltrække flere forretningsdrivende og give de erhvervsdrivende mere frihed.
Det er specielt friheden, der mærkes af slagter Jørn Lindhardt.
– Det har klart givet mig mere tid til familien. Jeg er sent hjemme om lørdagen, så der er ikke meget tid der. At have en dag ekstra har givet mulighed for at lave flere ting med børn og børnebørn. Vi tager i Tivoli eller zoologisk have, og med de store tager vi ud at spise. Ændringerne har gjort, at jeg har fået et bedre forhold til dem og jeg er mere med i deres dagligdag. Der er meget mere overskud til at spørge ind og være der, siger han.
Jørn Lindhardt fortæller, at de ekstra lukkedage oprindeligt ikke var frivillige, men at det hurtigt viste sig at være en meningsfuld ændring.
– Jeg havde problemer med at skaffe arbejdskraft til at bemande butikken. Det betød, at jeg skulle være meget mere i butikken selv, hvis ikke jeg kunne lukke et par dage i ugen. Hvis ikke jeg kunne holde lukket om tirsdagen, ville det være for meget arbejde, og jeg overvejede at lukke forretningen. Så til at starte med var det personaleproblemer, men efterfølgende har det vist sig at være held i uheld, siger han.
Læs også: Fiasko på åbningsdagen: Ingen deltagere til ny strikkeklub
Bedre balance for ejere og ansatte
Centerforeningen, der blandt andet bestemmer over retningslinjerne for åbningstiderne, i bymidten i Værløse, har åbnet op for mulighederne for, at forretningerne ikke længere strengt skal følge bymidtens åbningstider.
Initiativet trådte i kraft i april 2024.
Det skaber ifølge Søren Engberg, ejer af Meny Værløse og Formand i centerforeningen i Værløse Bymidte, en bedre work/life balance for både ejere og ansatte.
– Nogle forretninger har åbent i weekenden og for at skabe en balance for de ansatte og ejerne, holder de så lukket for eksempel mandag og tirsdag. Mange mindre forretninger er også afhængige af at ejeren selv er til stede, og selv om drømmen om en selvstændig virksomhed er stærk, kan man ikke arbejde alle ugens syv dage, et helt liv. Det synes jeg gør, at det er attraktivt som forretningsdrivende og kunde, siger han.
Bymidter har som sådan har altid set sig selv i konkurrence med storcentre
Søren Engberg, ejer af Meny Værløse og Formand i centerforeningen i Værløse Bymidte
Med de nye tiltag håber foreningen også at skabe mere attraktivt miljø, der kan tiltrække flere små virksomheder.
– Vi vil gerne tiltrække dem, der har en ambition og en drøm om at være selvstændig, og dem som har en faglighed, de gerne vil udfolde i egne rammer. Der har vi måtte indse, at hvis vi stiller de krav der er i et center, så har vi svært ved at tiltrække og fastholde dem, som gerne vil drive butik i byen. Derfor har vi nu vejledende åbningstider, og et system for skiltning og offentliggørelse, hvis ikke forretningerne følger de vejledende åbningstider, siger Søren Engberg.
Konkurrence med storcentrene
Søren Engberg fortæller om udfordringerne ved at drive en bymidte, og den store konkurrence de oplever fra storcentrene.
– Bymidter har som sådan har altid set sig selv i konkurrence med storcentre. I disse storcentre har alle butikker åbne på samme tid. De har mange kapitaldrevne forretninger, altså kæder, der ikke er privatejet og har en anden struktur. Det har gjort, at bymidter er blevet afmattet over tid, altså at butikkerne lukker.
Lars Esbjerg, lektor på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet, ekkoer Søren Engbergs bekymringer, men han er også optimistisk over for de tiltag centerforeningen har taget.
– At have åbningstider på tværs af et helt center er en udfordring for de små butikker. De har ofte relativt få medarbejdere og derfor vil de have ekstra mange timer de skal dække. De store kæder har ofte flere ansatte på færre timer og de kan nemmere håndtere det krav. Hvis man gerne vil have nogle butikker, som ikke er en del af en kæde, er det en god ide at have lidt mere fleksible rammer. Det kan også gøre, at det er lidt mere spændende at komme i centeret.
Læs også: Unge snyder med bland-selv-slik – men politiet advarer: Kan give plet på straffeattest
Sådan gjorde vi: Journalisten havde samtaler med flere erhvervsdrivende i Værløse Bymidte og fandt derigennem de nye muligheder for differentierede åbningstider. Derefter blev Jørn Lindhardt og de andre kilder interviewet. Alle interviews er foretaget telefonisk.