Jordemoderstuderende: 12-timers vagter uden tissepause

Jordemoderstudrende har ikke tid til pauser når de er i praktik Foto: Pixabay
Jordemoderstudrende har ikke tid til pauser når de er i praktik. Foto: Pixabay.

Der er ingen tid til at holde tissepause, og der er så travlt, at man ikke når at spørge ind til det, man er i tvivl om.

Det er hverdag for mange jordemoderstuderende, der er i praktik på landets fødeafdelinger. Sådan lyder det fra både en studerende og en københavnsk forening for jordemoderstuderende, som NetAvisen har talt med.

Problematikken er allerede aktuel i forhold til uddannede jordemødre, da V-regeringen i sit finanslovsudspil har valgt at sløjfe en bevilling til fødeafdelingerne på 75,1 mio kroner fra 2016 og frem. Besparelser, der rammer fødeafdelinger, som i forvejen er under hårdt pres, vil derfor også påvirke de studerende, der er i praktik på afdelingerne, lyder kritikken.

Sofie er en af dem, der har oplevet travlheden på egen krop.

– Der er sjældent noget, der hedder en tisse-, drikke- eller frokostpause, uanset om det er en 8 eller 12 timers vagt, siger hun, der frygter, at det pressede arbejdsmiljø i længde kan gøre, at hun bliver udbrændt.

Sofie er et opdigtet navn, fordi hun er nervøs for, om hendes kritik kan gå ud over hendes jobmuligheder senere. Redaktionen kender hendes rigtige identitet.

Læs også: Jordemødre kræver lige forhold for hjemmefødende

Det er dybt problematisk, at de jordemoderstuderende ikke har tid til hverken vådt eller tørt, mener psykolog Tina Espander, der har egen praksis på Amager, hvor hun b.la har erfaring inden for stressbehandling.

– Det er der ikke nogen, der kan holde til i længden. Over tid er det ikke muligt for nogen hjerner at arbejde otte eller flere timer om dagen uden pauser, siger hun. 

Udfører opgaver, de ikke er klar til

De manglende pauser er ikke desto mindre virkeligheden på mange fødegange. Også Rikke Karlshøj, medlem af De Jordemoderstuderendes Råd på Metropol i København, kalder situationen uholdbar.

For idéen med praktikforløbet er, at man følger en fast jordemoder, som man observerer og udvikler kompetencer sammen med, for så at prøve ting af under opsyn, forklarer hun. Men hvis travlheden presser på, gør det, at de jordemoderstuderende ender med at skulle udføre nogle opgaver, de som studerende ikke er klar til at løfte, lyder det fra Rikke Karlshøj.

– Hvis der er meget travlt, kan man som studerende ende med at stå i situationer, man måske nok har kompetencer til, men som man endnu ikke er autoriseret til og et ansvar, man endnu ikke kan tage. Det er hverken etisk eller fagligt forsvarligt, siger hun.

Flere tager orlov på grund af presset 

Travlheden og de lange arbejdsdage er ikke kun stressende, mens det står på, det kan også have konsekvenser for resten af studietiden, da flere må bukke under for presset.

– Jeg har snakket med flere fra studiet, der har måtte tage orlov fra studiet alene på baggrund af for meget pres, siger Rikke Karlshøj.

Læs også: Pressede fødegange får flere sjællandske kvinder til at føde hjemme

Det høje tempo på fødegangen kan ifølge Rikke Karlshøj føre til, at man som studerende ikke kan nå at prøve de ting, af man skal kunne, eller evaluere de ting man rent faktisk når at prøve.

– Det kan være enormt sårbart at være studerende i praksis. Vi har ikke tid til at få vendt de ting, der er svære, siger hun.

Travlhed kan altså gå ud over både de jordemoderstuderendes læring og i værste fald gøre, at man må tage orlov fra studierne. Derfor er Rikke Karlshøj også bekymret over konsekvenserne af, at regeringen vil spare på fødeafdelingerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), men hun har tidligere udtalt til Politiken, at regionerne har fået tilført 2,4 milliarder næste år, så hvis regionerne ønsker det, er der fuld mulighed for at prioritere fødeafdelingerne.