Corona Camino er kommet for at blive

Byens Hus i Roskilde skilter med deres “Corona Camino”-projekt. 
Foto: Sarah Victoria Gratløv

Selvom pandemien på et tidspunkt passerer, vil borgere stadig kunne tage del i det projekt, som Byens Hus i Roskilder kalder Corona Caminoen. På en Corona Camino-tur kan folk i hele landet gå en tur i Roskilde i sikker corona-afstand med en ven, et familiemedlem eller en fremmede samtalepartner, som de bliver sat sammen med. Man bestemmer selv ruten, og undervejs kan man lade sig inspirere af en række samtalekort, der skal danne ramme for en god samtale på turen.

– Vi har gjort os umage med at samtalekortene ikke handler om hvor hård corona-perioden er. Fordi det ved vi godt, siger Kathrine Krone Laurent, sekretariatsleder i medborger- og forsamlingshuset, Byens Hus i Roskilde.

I stedet samles borgere over emner, der kredser om familie, studieliv, fritid eller arbejde.

– »Hvad ville du lave i din fritid, hvis du helt selv kunne bestemme?«, står der eksempelvis på et af samtalekortene.

Samtalekortene kan også give anledning til at reflektere over corona-tiden og de forandringer den har skabt.

– »Har du fået nye perspektiver, værdier eller erfaringer, som du kan bruge i dit arbejde?«, står der på samtalekortet om arbejdsliv.

– Det er rigtigt rart både at blive lyttet til og få sagt ting højt. Det er også rigtig rart at være ude og være aktiv. Og så det her med at få talt om noget, som man ikke normalt får talt om – det hjælper samtalekortene med, siger Kathrine Krone Laurent.

Fra afsavn til samvær

Projektet startede på baggrund af en efterspørgsel fra borgerne selv, der savnede den gode samtale i en coronatid, hvor der ikke er samme muligheder for tilfældige møder og muligheden for at få nye venner. Byens Hus vil fortsat opsætte standere med samtalekort, og håber, at borgere, foreninger og virksomheder vil implementere Corona Caminoen for at styrke deres trivsel.

– Vi håber, at ordet spredes til dem, som vil få gavn af det og kan implementere aktiviteten i noget de i forvejen gør. Det kan være foreninger eller arbejdspladser, siger Kathrine Krone Laurent.

 Man skal bruge det, som man vil. Det er en gave fra Byens Hus til alle, der vil prøve det
Kathrine Krone Laurent, sekretariatsleder i Byens Hus i Roskilde.

Indtil videre har Roskilde kommunes borgere og andre interesserede kunne gå på Corona Camino tur, men også virksomheder har nydt godt af aktiviteten.

– Vi har oplevet, at arbejdspladser har brugt Corona Caminoen til at holde trivslen og samtalen i gang under corona, siger Kathrine Krone Laurent.

Læs også: Storcenter forbereder Black Friday trods corona

Idéer lever videre efter corona

Byrådsmedlem i Roskilde Kommune, Anne Marie Wulff Hedenborg (S), er positiv over for projektet.

– Hvis noget er en succes, så synes jeg, at man skal forsætte med det. Det er fællesskaber, de skaber, siger Anne Marie Wulff Hedenborg (S).

Sådan fungerer Corona Camino

  • Hvis du vil parres med en samtalepartner, kan du sende en mail til byenshus@roskilde.dk. 
  • Når du har fået en samtalepartner, så vælger I et samtalekort.
  • Samtalekortene kan findes ude foran Byens Hus, eller de kan downloades fra hjemmesiden.
  • Du aftaler selv med din samtalepartner, hvornår I mødes og hvilken rute I vil gå.
  • Du kan finde inspiration til en rute på https://www.findveji.dk/

Kilde: Byens Hus i Roskilde

Kristine Samson, lektor og byforsker ved Roskilde Universitet, påpeger hvordan opblomstringen af idéer under corona sagtens kan leve videre efter møderestriktionerne er ophævet.

– På mange måder er der af nød opstået andre formater at mødes på under corona, og det mener jeg med fordel kan implementeres efterfølgende også, til gavn for mange, siger hun.

Væk fra statiske møder mellem mennesker 

Kristine Samson påpeger samtidig fordelen i, at samtalen foregår på en gåtur. Hun anfægter den mødekultur, hvor formatet forbliver statisk, og man typisk sætter sig ned og taler sammen.

–  Det er ikke altid befordrende for samtalen med stationære formater, påpeger hun.

Kristine Samson vurderer at vandreformatet, hvor man kommer ud og oplever byrummet eller naturen, kan bidrage til en god samtale.

– Hvad enten man går i naturen eller byrummet, så vil man hele tiden få sansestimuli og indtryk, som sætter gang både i ens tanker, men også i kraft af bevægelsen, sætter gang i kroppen. Der kommer simpelthen mere cirkulation – der opstår en sammenhæng mellem tanke og krop, siger Kristine Samson.

Sådan gjorde vi: På en gåtur i Roskilde gågade stødte journalisten på en stand ude foran Byens Hus. På standen kunne man trække et samtalekort, og gå på en såkaldt Corona Camino. Journalisten valgte at undersøge dette initiativ og finde ud af hvordan ideen opstod, og om hvorvidt det var et vedvarende initiativ.