Julefrokoster gavner din arbejdsplads

Julebord til julefrokost

Julen står atter for døren og det samme gør julefrokosterne. I løbet af november, december og januar vil mange af landets danskere nyde godt af snaps, sild og godt selskab som følge af den folkekære tradition.

Især landets mange virksomheder gør en dyd ud af at holde en overdådig julefrokost for deres medarbejdere. Men hvorfor er julefrokosten så populær blandt landets arbejdspladser?

JYSK er blot én af mange virksomheder, hvor julefrokost er en fast tradition. Hos dem er den årlige tradition så vigtig, at alle medarbejde som deltog i julefrokosten får fri dagen efter, til at pleje deres tømmermænd.

– Den årlige julefrokost er til stor gavn for vores ansatte. Det kan tydeligt ses, at alle medarbejdere pludselig har det sjovere på jobbet. Det sociale samvær stiger voldsomt, siger pressekontakt for JYSK Rune Jungberg Pedersen.

Han mener at julefrokosten i særdeleshed gavner virksomhedens dynamik, da begivenheden og dens omstændigheder åbner op for nye venskaber og relationer:

– Det er en måde at binde virksomheden sammen på. Julefrokosten skaber en god mulighed for at møde nye mennesker, da stemningen, i forhold til på arbejdspladsen, er langt mere løs og uformel, siger Rune Jungberg Pedersen.

Læs også: De fem skøreste julefrokoster

Plads til alle og plads til at tale

Ifølge Benno Blæsild, som er historiker, kan formålet med julefrokosten spores hele vejen tilbage til det antikke Rom:

– Traditionen, som vi kender den i dag, udspringer af en stor fest man i oldtidens romerrige afholdte hvor alt var tilladt, og hvor det var påkrævet, at de deltagende midlertidigt gav slip på deres status i samfundet, så alle ville være på lige fod under festen. De drak sig så meget fra sans og samling, at de knap nok kunne huske noget dagen efter, og derfor var der ingen der bar nag i tilfælde af kontroversielle udtalelser eller uanstændig adfærd, siger Benno Blæsild.

Han mener at denne historiske udlægning har meget at gøre med hvordan julefrokosten fungerer nu til dags:

– Til en vis grad kan spændinger mellem kollegaer forløses under en julefrokost. De fleste chefer vil vende  det døve øre til, når medarbejdere som er lavere i hierakiet udtaler sig om deres utilfredshed omkring det givne firma. Cheferne vil ikke forfølge dem, på grund af noget de sagde i påvirket tilstand. Stort set alt er tilladt at ytre sig om, siger Benno Blæsild.

Læs også: Drop bilen dagen efter julefrokosten

Harmoni på arbejdspladsen

Denne form for uformel interaktion mellem medarbejde, arbejdsgivere og andre ansatte fungerer som en form for gruppeterapi, mener Benno Blæsild. Og netop dette aspekt anser han som værende meget værdifuldt for en virksomhed at udnytte, ved at afholde julefrokost:

– Det er uhyre vigtigt for enhver arbejdsplads at opnå en velfungerende gruppedynamik. Den kan opnås ved, at de ansatte giver slip på hæmninger og fordomme omkring hinanden og i stedet kommer hinanden ved på en venskabelig, ja endda humoristisk måde. Hvis ikke de ansatte fungerer sammen kan det gå ud over virksomhedens effektivitet, siger Benno Blæsild.

Læs også: Online juleshopping: Sådan undgår du at blive snydt

Mad kommer i anden række

Han mener desuden, at det sociale er så centralt for en julefrokost, at maden ikke i særlig høj grad har noget at gøre med om frokosten bliver en succes eller ej. Især fordi det ikke er svært at opfylde kriterierne for en traditionel menu:

– For mange er maden ikke længere i højsædet. Det er jo heller ikke så svært at forberede nogle frikadeller, noget sild og en flaske snaps til aftenen. Menuen er efterhånden så klassisk og indforstået, at det i højere grad end tidligere handler om de mennesker der tropper op. Grunden til at større events i for eksempel Forum med Medina etc. er ved at vinde indpas skyldes julefrokostens meget uskrevne regler om hvordan den skal foregå, siger Benno Blæsild.

Læs også: Bliver det hvid jul i år?