Julie følte sig alene, da hendes far døde

12842638_10206891068890149_846223540_o
Julie Kuhre er glad for det, hun har fået ud af Børn, Unge og Sorg.

Julie Kuhres verden styrtede i grus, da hendes far efter lang tids sygdom sov ind på hospice i 2011. Den efterfølgende tid var hård, og Julie Kuhre oplevede, at hendes venner trak sig, når samtalen faldt på ‘far’. Alle var omsorgsfulde, men hun følte, at der ikke var nogen, som gjorde eller sagde det rigtige.

– Jeg havde virkelig brug for at fortælle, hvad der var sket, men det var akavet, især fordi folk ikke spurgte af sig selv. Det blev et tabu at tale om sorg i hverdagen, fordi jeg hurtigt kunne mærke, at det blev akavet, men jeg havde behov for tale om min far for ikke at føle, at han var helt væk, fortæller Julie Kuhre.

Læs også: Kendte til sorgen ved at miste forældre som unge 

Organisationen Børn, Unge og Sorg får hvert år tusinder af henvendelser fra børn og unge, der har prøvet at miste en mor eller far, og tavshed og berøringsangst er en problematik, mange af dem kan relatere til. Da Julie Kuhre begyndte at komme hos Børn, Unge og Sorg, fandt hun et fællesskab af unge, som alle kunne tale med om dét at miste en af sine kære. Nu arbejder hun selv som frivillig for organisationen.

– Her kunne jeg få lov til at tale og fortælle, hvad der var sket til andre, der virkelig kunne forstå det og turde at stille spørgsmål, forklarer hun.

Efter at have afsluttet et sorgforløb blev Julie Kuhre selv frivillig, og det blev et vigtigt led i hendes sorgproces at kunne hjælpe andre.

Når man har mistet, så er man ked af det, man er ulykkelig og uanset, hvad andre mennesker siger, så bliver man jo ikke mere ulykkelig. Jeg kan godt blive berørt og begynde at græde, men personen, der siger noget til mig, gør mig ikke mere ked af det
Julie Kuhre

At gøre ingenting er det værste

Mange pårørende har svært at ved at tackle død og sorg, og det blev vigtigt for Julie Kuhre, at hun nu på grund af sit eget tab selv kunne sige og gøre det rigtige.

Det blev desuden en kæphest at udbrede budskabet om, at ingenting er det værste, man kan gøre for folk i sorg.

– Når man har mistet, så er man ked af det og ulykkelig. Uanset, hvad andre mennesker siger, så bliver man jo ikke mere ulykkelig. Jeg kan godt blive berørt og begynde at græde, men personen, der siger noget til mig, gør mig ikke mere ked af det, forklarer hun.

Børn, Unge og Sorg har lavet en pjece til pårørende, der synes, det er svært at tale om død og sorg. Den kan du læse her.