Bevæbnet med diktafoner, computere og skarpe spørgsmål dækker et stort hold journaliststuderende valgdagen 1. november fra flere af hovedstadens kommuner.
Her vil de skrive nyheder, lave valgreportager og interviewe vælgere og politikere om det, der er blevet kaldt et ‘krisevalg’. Artiklerne udgives på onlinemediet navisen.dk.
Det er en “kæmpe gave” for de journaliststuderende fra Roskilde Universitet, at de allerede på uddannelsen kan prøve kræfter med at dække valgkamp i flere af landets kommuner, siger Maria Bendix Wittchen, der er en af redaktørerne på NetAvisen.
Et folketingsvalg er jo den ultimative demokratiske handling og danner dermed også rammen for den perfekte ilddåb for studerende.
Mark Blach-Ørsten, professor i journalistik og mediernes valgdækning, RUC.
– Det er relevant, spændende og lærerigt for journaliststuderende at være en del af en omfattende valgdækning i et højt tempo. En god historie fra valgdagen kræver både planlægning, kildekritik, skarpe og målrettede interviews, etiske overvejelser, fotos, teknisk snilde – og ikke mindst et højt tempo, fordi artiklen skal publiceres på dagen, forklarer redaktøren, der også underviser på uddannelsen.
De 40 studerende befinder sig i forskellige kommuner på valgdagen og rapporterer fra for eksempel et lokalt valgsted.
Demokrati og ilddåb
Netop folketingsvalg er noget helt særligt i den danske mediebranche, forklarer Mark Blach-Ørsten, professor i journalistik på RUC, hvorfra han følger dækningen tæt:
– Det er jo en ekstremt vigtig dag for både demokratiet og nyhedsmedierne. Et særlig kendetegn ved det danske demokrati er jo netop de frie mediers kritiske dækning af politikere og deres politik, forklarer han.
Et folketingsvalg er jo den ultimative demokratiske handling og danner dermed også rammen for den perfekte ilddåb for de studerende, forklarer professoren.
Som forsker undersøger Mark Blach-Ørsten i disse uger, hvordan valgkampen dækkes både af den klassiske presse og ikke mindst på sociale medier. Han har tidligere kaldt valget for et “krise-valg”.
Læs mere: Følg dækningen på RUC’s valgsite
Dækning fra store dele af Sjælland
De spritnye politiske valgreportere vil dække valget fra en række hovedstadskommuner. NetAvisen-redaktør Troels Søgaard Henriksen ser særligt frem til, at de studerende er “ude i marken”, og at de vil arbejde med forskellige, journalistiske genrer:
– Åbnede første gang i 2009 og relanceret i 2013.
– Har typisk 40-50 journaliststuderende, der fungerer som journalister
– Udgives og redigeres på RUC
– Samarbejder med mediebranchen og forskere på RUC
– I 2022 samarbejdes med www.tv2lorry.dk.
– Se listen over tidligere samarbejdspartnere her: om NetAvisen her.
– Der vil både blive lavet reportager, interviews og stærke, politiske nyheder fra en valgdag, der jo tegner til at blive historisk spændende. De studerende vil være på plads mange steder i store dele af Sjælland, og jeg ser personligt især frem til historierne om de mange, politiske kamppladser i valgkredsene, hvor en række fremtrædende politikere går en spændende dag i møde. Både for deres parti men ikke mindst personligt, siger han.
Valg og andre nyheder i de kommende uger
Fra valgdagen og frem til 16. november vil journalistspirerne bl.a. skrive mere om, hvordan valget påvirker borgere rundt om i hovedstadsområdets kommuner.
Sidste år dækkede journaliststuderende på RUC også valg, nemlig kommunal- og regionsrådvalget. Læs eller genlæs nogle af NetAvisens bedste KV21-artikler her.
Artiklen på www.navisen.dk produceres som led i et nyhedskursus på Journalistuddannelsen på RUC. Mediet er tilmeldt Pressenævnet.