Kirker er et tag-selv-bord for indbrudstyve

Kirker er et tag-selv-bord for inbrudstyve Foto:morguefile.com
Kirker er et tag-selv-bord for inbrudstyve Foto:morguefile.com

Danske kirker oplever indbrud, men har ikke ressourcerne til at gøre det store ved det. Sådan lyder det fra flere sognepræster.

– Det enkleste ville jo være at låse kirken og sige, at der må ikke komme nogen ind, siger Jesper Strange, sognepræst ved Vor Frue Kirke i København.

Men det er der jo ingen kirker, der har lyst til, uddyber han. Grunden til at kirkerne ikke vil lukke, er fordi man gerne vil holde dem åbne for de er mennesker, der  har brug for kirken, også når der ikke er gudstjeneste.

Ressourcerne mangler

– På den anden side, mener han, at kirken bliver et sted, hvor man kan gå ind og stjæle medmindre, at der er vagt på hele døgnet. Men det kan ikke lade sig gøre af økonomiske grunde, vurderer Jesper Strange.

Værdierne i Vor Frue Kirke er i dag sikret ved tyverialarmer. Det er de nødt til på grund af tyverier.

Det mest irriterende er, at de stjæler for 80.000 kroner lamper og så ved vi, at de bliver solgt for 1.500 kroner stykket på en eller anden sortbørs.
Siger Jakob Rönnow, sognepræst ved Vangede Kirke.

– Det er en afvejning af ønsket om, at vi kan bruge kirken til det, som den er bygget til og samtidigt sikrer vores utroligt mange værdier i de danske kirker, siger Jesper Strange.

Tyverier ikke forbeholdt København

I en forstad til Helsingør ligger Vestervang Kirke, og her kan man også mærke de mange indbrud.

– Vi er jo en forstadskirke, så vi laver meget socialt arbejde. Så hvert år, når vi for eksempel deler julelegater ud og sådan noget, er der ofte indbrud. Så tror folk helt fejlagtigt, at der ligger en masse konvolutter, med 1.000 kronesedler i, nede på kordegnens kontor, men der gør der ikke, siger Troels Bak Stensgaard, sognepræst ved Vestervang Kirke.

Også i Vestervang Kirke tyer de til tyverialarmer, der automatisk ringer til et vagtselskab, hvis der skulle komme ubudne gæster.

Tyveri for 80.000 kr.

I Vangede Kirke blev der stjålet to PH-lamper, til en værdi af 80.000 kroner sammenlagt, for to uger siden. Lamperne hang i kirkens mødelokaler.

– Vi kan ikke gøre meget mere. Vi sikrer os så godt vi kan med bevægelsescensorer og lignende inden i kirken, siger Jakob Rönnow, sognepræst ved Vangede Kirke.

Læs også: Færre kirkevielser end nogensinde

Udover det har Vangede Kirke også fået stjålet PH-lamper som hænger udendørs. Lamperne kostede 15 – 20.000 kroner stykket. Udendørs prøver de at hænge lamperne op, så de er svære at pille ned. Det har de dog ikke haft det store held med.

– Det mest irriterende er, at de stjæler for 80.000 kroner lamper og så ved vi, at de bliver solgt for 1.500 kroner stykket på en eller anden sortbørs, siger Jakob Rönnow.

Klik her for at se grafik over antallet af anmeldte tyveri- og indbrudsskader.

Vangede Kirkes altersæt, bestående af guld og sølv, har de dog i sikker forvaring i et pengeskab.

– Det vi har af guld og sølv, er det der hedder altersættet, det er i en sikkerhedsboks om natten. Og dét er sådan et rigtig Franz Jäger et, siger sognepræsten ved Vangede Kirke.

På landsplan er tallet dog faldende

Ifølge tal fra kirkeministeriet er antallet, af anmeldte tyverier i kirker, dog gået ned med ca. 72 procent fra 2009 til 1. halvår af 2013. Der er dog ingen general oversigt over, hvor meget kunst der hænger i de forskellige kirker, og hvor meget det er værd. Det er sognene selv, der skal registrere, hvilke værdigenstande sognet besidder. De enkelte sogn fører selv liste over, hvilke værdigenstande de besidder.