Københavnere er vilde med narko-magasin

Magasinet ILLEGAL har været på gaden i seks måneder. Formålet er, at skaffe penge til stofmisbrugere, så de ikke begår kriminalitet.
Magasinet ILLEGAL har været på gaden i seks måneder. Formålet er, at skaffe penge til stofmisbrugere, så de ikke begår kriminalitet. Foto: illegalmagasin.dk

– Oplevelsen fra vores side er, at Københavnerne har taget i mod det her blad, så det har været positivt, siger Michael Lodberg Olsen, der er ansvarshavende redaktør på bladet.

ILLEGAL udkom for første gang i september sidste år, og i dag – et halvt år efter – sælges der 4000 eksemplarer hver måned. Idéen bag magasinet er, at stofmisbrugere sælger det på gaden, og på den måde får penge til narkotika.

– Vi skal hele tiden prøve, at få dem til at sælge bladet som alternativ til kriminalitet. Det bliver en lang proces, og det kommer til at tage mange år, siger Michael Lodberg Olsen om projektet.

Vi kan ikke konkurrere med kriminaliteten, når en coke-afhængig skal bruge 5-6000 kroner om dagen
Michael Lodberg Olsen, ansvarshavende redaktør på ILLEGAL

100.000 kroner til stofmisbrugere om måneden

ILLEGAL sælges kun i København og koster 40 kroner, hvoraf 25 kroner går til sælgeren. Det betyder, at bladets købere aktivt støtter køb af narkotika med 100.000 kroner hver måned. Det kan virke paradoksalt, men ifølge Michael Lodberg Olsen er det en positiv udvikling:

– Folk er klar over, at afhængige stofbrugere skal bruge penge. Derfor forstår man også, at det er bedre og mere værdigt, at de sælger bladet, end at de stjæler en iPhone, laver indbrud eller nupper en flæskesteg oppe i Føtex.

Selvom 100.000 kroner kan lyde som et højt beløb, rækker det ikke altid langt når man er misbruger.

– Vi kan ikke konkurrere med kriminaliteten, når en coke-afhængig skal bruge 5-6000 kroner om dagen, men bladet kan være et supplement som minimere kriminaliteten, siger Michael Lodberg og tilføjer, at bladet for enkelte heroinmisbrugere kan fungere som eneste indtægtskilde.

ILLEGAL skal måske til udlandet

I det første halve år har magasinet været genstand for stor opmærksomhed fra internationale medier. ILLEGAL blev da også etableret med en klar målsætning om, at det skulle udbredes, hvis det blev en succes i København. Og ifølge Micahel Lodberg Olsen kan det snart blive en realitet.

– Vi er i gang med at ligge en strategi og en plan for bladets udvidelse, men umiddelbart bliver det nærmere New York end Aarhus.