Derfor fejrer vi Halloween

 Traditionelt set har vi ikke gjort noget særligt ud af Halloween i Danmark. Men det ændrede sig i slutningen i 1990’erne, da det for alvor slog igennem i Danmark. ”Det er en sammentrækning af All Hallows Eve (Allehelgensaften) og den sydamerikanske Day of the Dead”, fortæller folklorist Charlotte S. H. Jensen, der er i bestyrelsen i historie-online.dk. Halloween er nemlig en amerikansk tradition. Det kom til Danmark sammen med amerikanske film og bøger. Efterhånden blev Halloween så kendt og populært, at der også var en kommerciel interesse i det, forklarer hun.
”I dag er det en slags efterårsfest. Den ligger jo mellem sommer og jul,” fortæller Charlotte S. H. Jensen. ”Den form, vi har i Danmark, stammer fra USA og England. Der er også institutioner, der bruger den som en udklædningsfest, lidt i stil med fastelavn.”

Halloween er næsten 3000 år gammel
Rødderne til Halloween skal findes i den keltiske kultur fra omkring 8-900 før vor tidsregning. Man troede, at ånderne rejste sig stod op fra gravene for at bevæge sig til dødsriget. Kristendommen overtog den senere som en festdag for helgener og for martyrer, står der på religion.dk.
”I folketraditionen har efteråret og vinter et skær af noget uhyggeligt. Men slet ikke på den konkrete og ”ufarlige” måde, som vi ser i dag. For fx bondesamfundets mennesker rummede mørket væsner eller kræfter, der var farlige og ubehagelige, og som man skulle tage sig i agt for. Overgangen til vinter – den 1. november – var også et tidspunkt man kunne bruge til varsler. For eksempel har man forsøgt at varsle, om det blev en hård vinter.” fortæller Charlotte S. H. Jensen

Læs også: Halloween boomer som højtid i Danmark

Læs også: Drukkenbolt er skyld i græskarlygter