Kommunalpolitiker savner billige boliger i Rødovre

Den omfattende bebyggelse i Bykernen er ved at tage form. Her ses byggeriet Erantishaven, som i fremtiden vil huse 83 nye boliger. Den billigste bolig i komplekset er en to-værelses lejlighed på 65 m2 med en månedlig leje på 10.950 kr. Viceborgmester Jan Kongebro (S) understreger dog, at der også vil blive opført billigere boliger i Bykernen.

Flere grønne områder, et levende byrum og et mere sammenhængende bycentrum. Det er nogle af nøgleordene for omdannelsen af det centrale område Bykernen i Rødovre, som skal danne rammen om flere tusind indbyggeres nye hjem. Men selvom kommunalbestyrelsesmedlem Marianne Christensen (Enhl.) påpeger, at der er mange gode tanker bag byggeprojekterne i Bykernen, savner hun mere alment byggeri.

– Vi havde anbefalet, at det skulle være en lidt større andel, der skulle være alment byggeri, men det bliver det så ikke. Det meste bliver til, at man kan købe det, siger hun.

Kommunens krav til almene boliger varierer afhængig af, hvilket boligområde i Bykernen, der er tale om. Mens det eksempelvis er tvivlsomt, hvorvidt der vil blive opført almene boliger i Gartnerbyen, har kommunen planer om at stille krav om op til 25% almene boliger i lokalplanen for Parkbyen.

Det forklarer Lise Kongsgaard, afdelingsleder for Byplanlægningsafdelingen i Rødovre Kommune.

Marianne Christensen (Enhl.) understreger, at hun er klar over, at andelen af almene boliger i sidste ende er et resultat af besparelser, budgetforhandlinger og en vanskelig afvejning af kommunale prioriteringer. Alligevel var ønskescenariet, at to-tredjedele af Bykernen skulle bestå af almennyttige boliger.

– Det ville være godt, for så ville folk jo have råd til at bo der, også hvis de er pensionister eller studerende, siger hun.

Da spørgsmålet falder på, hvad Marianne Christensen definerer som en “billig husleje” påpeger hun, at det ville være hensigtsmæssigt, hvis en to-værelses lejlighed kostede omkring 5.000 kroner i månedlig leje.

Det tal baserer hun på de ansøgninger, kommunen modtager fra borgere, der ønsker at få tildelt en bolig. Mange oplyser i den forbindelse, at de har mulighed for at betale en husleje på netop 4-5.000 kroner.

Byggeriet i Bykernen

  • Området omkring Rødovre Rådhus, politistationen, Rødovre Bibliotek, sundhedshuset, kulturhuset Viften og VUC udgør sammen med Rødovre Centrum den planlagte bykerne
  • Omdannelsen af Bykernen skal ende ud i seks forskellige kvarterer: Parkbyen, Sibeliusparken, Gartnerbyen, Kulturmidten, Rødovre Centrum og Højnæsvej
  • Byggerierne består bl.a. af lave etageejendomme og karréejendomme og skal huse flere tusind indbyggere
  • Der tilbydes både ejer- og lejeboliger i de nye boligkvarterer

Kilde: Rødovre Kommune

Priser på himmelflugt

Manglen på almene boliger bekymrer derfor også Marianne Christensen (Enhl.). Hun påpeger, at Rødovre altid har haft en ambition om at være en social kommune. Derfor ærgrer det hende, at de ikke kan tilbyde flere, billige boliger til allerede bosiddende borgere i kommunen såvel som tilflyttere.

– Der er mange, der gerne vil bo i Rødovre nu, ligesom der er mange, der bor her, som ikke har en særlig stor indtægt. Så der er jo virkelig et behov for billige boliger, understreger hun.

Marianne Christensen peger eksempelvis på gruppen af de såkaldte ”tilbageflyttere”. Det er dem, der gerne til flytte tilbage til deres barndomskommune. Men de høje boligpriser sætter imidlertid en kæp i hjulet for det ønske.

– Der er mange studerende, som er taget til København for at læse, og så vil de gerne tilbage til Rødovre igen. De har jo ikke de store penge, og derfor kan de ikke få nogen bolig, fortæller hun.

I sidste ende frygter Marianne Christensen (Enhl.), at de høje boligpriser afholder folk fra at flytte til Rødovre.

– Jeg er da lidt bekymret for, at dem, som gerne vil bo i Rødovre, ikke har råd til det. Jeg kan ikke rigtig se nogen løsning, andet end at man kunne bygge lidt mere alment, udtaler hun.

Læs også: Enhedslisten: »Jo flere dyre boliger vi bygger i Høje Taastrup, jo mere vil der kun være plads til én type borger«

Viceborgmester er ikke bekymret

Kommunalbestyrelsesmedlem og viceborgmester i Rødovre Kommune, Jan Kongebro (S), er imidlertid mere optimistisk med hensyn til den fremtidige mangfoldighed i Rødovre. Han understreger, at man har indtænkt både seniorbofællesskaber og almene boliger i opførelsen af de nye boligkvarterer.

– Det er vigtigt for os at få en blandet sammensætning. Man kan sige, at nu er vi nået til et punkt, hvor vi faktisk mangler almenboliger og også nogle billigere boliger end ejerboliger. Derfor valgte vi også at lægge et lokalplanforslag med ind i det samlede projekt og sagde, at vi går op på 25 % almenboliger i midtbyen, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Plantegning af Rødovre Bykerne inddelt i de seks boligkvarterer Parkbyen, Sibeliusparken, Gartnerbyen, Kulturmidten, Rødovre Centrum og Højnæsparken.
Foto: Rødovre Kommune

Krisen får byggeomkostninger til at stige

Samtidig forklarer Jan Kongebro (S) de høje boligpriser med henvisning til byggeomkostningerne, der er blevet skyhøje på grund af de seneste års kriser.

– I øjeblikket er det næsten skruen uden ende. Det er jo ikke os, der sætter prisen. Det er entreprenører osv. i forhold til, hvad deres omkostninger er, påpeger han.

Sådan gjorde vi: Artiklen har afsæt i en artikel af Dagens byggeri fra d. 12. januar 2023, der omhandlede rejsegildet af den nye bebyggelse “Erantishaven” beliggende i Bykernen i Rødovre. Den billigste lejebolig i bygningen – en 2-værelses lejlighed på 65 kvm2 – har en månedlig leje på 10.950 kr. Den relativt dyre leje gjorde journalisten nysgerrig på, hvor stor en andel af Bykernen, der bliver almene boliger. Hun kontaktede derfor kommunalpolitiker Marianne Christensen, som efter interviewet henviste hende til Teknisk Forvaltning i Rødovre Kommune. Journalisten talte derefter med viceborgmester Jan Kongebro og forelagde ham Marianne Christensens kritik.