Danmark er et mere liberalistisk land end naboerne Norge og Sverige, og det er derfor, vi netop er rykket ned under alle de andre nordiske lande på ligestillingsranglisten i ’Global Gender Gap Report 2013’, mener Karen Sjørup, der forsker i køn og ligestilling ved Roskilde Universitet.
– Danmark er et langt mere liberalistisk land end Norge og Sverige, på godt og ondt. Herhjemme mener man, at ligestillingskampen skal kæmpes i de enkelte, små familier, og på samme måde er det er den enkeltes problem, hvis man ikke klarer sig karrieremæssigt, forklarer Karen Sjørup.
Det er især på barselsorloven, at ligestillingen mangler i Danmark. Før vi får længere eller tvungen barselsorlov for mænd, som de har i Norge og Sverige, rykker vi ikke nærmere.
Karen Sjørup, forsker i køn og ligestilling ved Roskilde Universitet
Bagud på formel ligestilling
I ligestillingsrapporten, som World Economic Forum står bag, endte Danmark i år på en 8. plads efter Island, Finland, Norge, Sverige, Filippinerne, Irland og New Zealand. Det er en plads længere nede end sidste års placering som nummer syv.
Læs også: For få kvinder i kommunalpolitik
Det er ifølge Karen Sjørup særligt i forhold til den reelle ligestilling, at Danmark halter efter de nordiske nabolande. Formelt er ingen døre lukkede for kvinder i Danmark, men mænd og kvinder er stadig ikke lige på punkter som f.eks. løn, lederposter og barsel, viser rapporten.
Rapporten udgives hvert år af Worl Economic Forum og placerer verdens lande på en rangliste efter deres grad af ligestilling mellem mænd og kvinder.
Landene får en samlet placering fra målinger på mange ligestillingsparametre, og årets top 10 ser sådan ud:
1. Island
2. Finland
3. Norge
4. Sverige
5. Filippinerne
6. Island
7. New Zealand
8. Danmark
9. Schweiz
10. Nicaragua
Og det skyldes også, at ingen politikere rigtigt tør kæmpe for ligestilling, mener hun:
– I Norge og Sverige er det en langt mere en anerkendt sag at kæmpe for ligestilling. Her har flere statsministre også kaldt sig selv for feminister, men i Danmark er ligestilling en tabersag, som ikke har politisk prestige.
Derfor er der ikke så mange politikere, der arbejder for ligestilling, når de først er blevet ministre, forklarer Karen Sjørup.
Barselsorloven til mænd må ikke droppes
Men det er først og fremmest barselsorloven til mænd, der skal realiseres, hvis vi skal indhente vores nordiske naboer, vurderer ligestillingsforskeren.
Læs også: Enlige fædre vinder på nærvær og engagement
– Det er især på barselsorloven, at ligestillingen mangler i Danmark. Før vi får længere eller tvungen barselsorlov for mænd, som de har i Norge og Sverige, rykker vi ikke nærmere, siger Karen Sjørup.
Rasmus Horn Langhoff, der er ligestillingsordfører for Socialdemokratiet, slår fast, at regeringen ikke vil tage muligheden for tvungen barselsorlov til mænd op igen. Det har for nylig skabt stor diskussion, fordi regeringen først havde lovet tvungen barselsorlov til mænd, og det forslag blev droppet igen.
– Det har vi diskuteret, og det tager vi ikke op igen i regeringen. Vi arbejder i stedet på at indføre en økonomisk håndsrækning til de par, der deler barslen. Det skal motivere mænd til at tage længere barsel, for lige nu kan vi se, at det er det store løngab mellem mænd og kvinder, der gør at det er kvinderne, der tager hele eller størstedelen af barslen, siger han.