Den 20. november starter det europæiske curlingmesterskab i Esbjerg. Alligevel står det endnu ikke klart, om det bliver tilladt at stille op i konkurrencen med curlingspillernes nyeste våben i kampen om medaljerne: Kosten, der er lavet af et modificeret syntetisk materiale, det såkaldte ‘directional fabric’, og som efter sigende skulle gøre det langt lettere at styre stenene og derfor giver spillerne klare fordele.
Ifølge sportschef i dansk curling forbund, Ulrik Schmidt, giver kosten spillerne mulighed for at guide granitstenene i hidtidig uhørt grad. Det betyder, at de spillere der fejer foran stenen kan styre den så meget, at skipperen, der er personen, som kaster stenen afsted, bliver mindre betydlig. Noget, der i følge Ulrik Schmidt, vil ændre på spillet.
I Washington Post, har en række canadiske spillere kaldt det for snyd og direkte ødelæggende for sporten at tillade den nye kost. Men producenten af kosten, Hardline Curling i Montreal, fastholder, at der er tale om en teknologisk udvikling, som er velkendt fra andre sportsgrene, og som man må acceptere som en præmis for konkurrencerne.
Fra strå til børste
En hydrodynamisk badedragt, der ved EM i Kroatien slog 17 verdensrekorder. Formel 1 biler, der skifter design hver sæson. Racercykler af kulfiber, der er lettere og stærkere i stellet. Teknologisk udvikling er velkendt i alle sportsgrene. I curling startede man i de tidlige 1900-tal med en stråkost. Så kom den legendariske ”rink rat”, der skulle slåes mod isen i stedet for at feje.
Senere kom den traditionelle kost eller børste, som de fleste danskere kender fra deres husholdning. I mange år var der stor debat i curlingverdenen, om hvorvidt kosten eller børsten var det bedste redskab til at ‘sweepe’ de cirka 18 kilo tunge granitsten.
Inden for de seneste 10-15 år har den syntetiske curlingkost dog udkonkurreret børsten. Den syntetiske kost er bedre til at smelte isen, og gør det lettere at styre stenen.
– En sten vil naturligt altid curle den ene eller anden vej, men nu kan man faktisk få den til at ændre rotationen. Og det er en kæmpe game-changer, som ændrer på alt i curling, siger Ulrik Schmidt.
Så spiller vi bare med vores gamle koste. Dem har vi også god og solid erfaring med.
Stephanie Risbøl Nielsen, 3’er på det danske curlinglandshold
Læs også: Danske cykelryttere er bagud i teknologisk kapløb
Bandlyst eller ej?
Den nye “super-kost” skaber dog hovedbrud hos det internationale curling forbund, World Curling Federation, der har valgt at bandlyse den nye kost ved de asiatisk-oceaniske mesterskaber, men altså ikke ved EM i curling i Esbjerg.
– Forbudet gælder i øjeblikket kun ved de asiatisk-oceaniske mesterskaber i Almaty, Kasakhstan, skriver WCFs kommunikationsmanager Cameron MacAllistor i en mail til NetAvisen.
Han understreger, at forbundet ikke har planer om at lave tilsvarende forbud mod kosten ved det kommende EM i Esbjerg.
Den melding er det dog langt fra alle, der har opfanget. Derfor hersker der blandt spillere og i Dansk Curling Forbunds ledelse stor forvirring om, hvorvidt den nye type kost er bandlyst ved europamesterskaberne i Esbjerg eller ej.
Indgår ‘gentleman agreement’
Curlingkosten er i forvejen særdeles upopulær blandt flere af de største curlinghold. De mener at den nye kost ødelægger sporten ved at ændre på hele sportens grundpræmis. Derfor har flere hold underskrevet en ‘gentlemans agreement’ på, at de ikke vil benytte de nye koste.
Videoen nedenfor viser, hvordan den nye type koste kan bruges til præcist at styre curlingstenene.
Læs også: Team Danmark vil sikre elitesporten i teknologisk kapløb
I den danske landsholdslejr er curling-3’eren, Stephanie Risdal Nielsen, dybt forvirret omkring reglerne.
– Jeg har kun hørt forskellige rygter. Vi har slet ikke den type kost, som er blevet bandlyst, men nu hedder det sig, at vores type koste måske også bliver bandlyst, lyder det fra Stephanie Risdal Nielsen.
Modsat det internationale curlingforbund, er sportschef i Dansk Curling Forbund Ulrik Schmidt af den overbevisning, at den nye kost er bandlyst ved europamesterskaberne.
– Som jeg hører det, så er den nye kost bare bandlyst, og ikke bare ved én turnering, lyder det fra Ulrik Schmidt.
WCF (World Curling Federation, red.) forbudet gælder i øjeblikket kun ved de asiatisk-oceaniske mesterskaber i Almaty, Kasakhstan
Cameron MacAllistor, kommunikationsmanager, World Curling Federation
Hvis den type kost, som landsholdet bruger skulle blive bandlyst, er Stephanie Risdal Nielsen fortrøstningsfuld.
– Så spiller vi bare med vores gamle koste. Dem har vi også god og solid erfaring med.