Kvindelig biker: Motorcyklen giver frihed og fællesskab

Lisa Bjerge Krogholt har haft motorcykelkørekort i to og er vild med den frihedsfølelse, det giver hende. Foto: Kathrine Skotte Nielsen
Lisa Bjerge Krogholt har haft motorcykelkørekort i to år og er vild med den frihedsfølelse, det giver hende.
Foto: Kathrine Skotte Nielsen

Frisk luft, natur, fællesskab, hygge og en frihedsfølelse lyder et par af argumenterne, som får 22-årige Lisa Bjerge Krogholt til at vælge motorcyklen. Hun er en af de mange kvinder, der de seneste par år er trukket i motorcykeltøjet, som NetAvisen har beskrevet det.

Og hun er vild med den følelse, hun får ved at køre på motorcykel.

– På min første tur på motorcyklen, efter jeg havde fået mit kørekort, kørte jeg til Roskilde Havn og parkerede min motorcykel. Det var rimelig godt vejr, så jeg satte mig ned og spiste en vaffelis. Det var ikke den varmeste dag, men det gjorde ikke noget. Det handlede bare om at markere dagen. Det var nok lidt ligesom champagnen og kransekagen nytårsaften. Det var fedt og markerede for mig frihed og succes, fortæller Lisa Bjerge Krogholt.

Lisa Bjerge Krogholt har haft motorcykelkørekort i to år, og hun kører på en Suzuki GS 500E 1999 motorcykel. Interessen for motorcykler er noget, som hun har fået ind med modermælken. Både Lisa Bjerge Krogholts far, hendes to onkler og hendes morfar har motorcykelkørekort, og hun har derfor været ude og køre en del gange bag på som barn. På den måde har hun helt fra barnsben af været en del af familiens motorcykelfællesskab.

Personligt synes jeg, at jeg ser flere og flere med langt hår stikkende ud under hjelmen. Så enten kommer der flere kvinder på motorcykel, eller også har mændene fået længere hår og flere former.
Lisa Bjerge Krogholt, kvindelig motorcyklist.

Det er især Lisa Bjerge Krogholts far, der har givet hende smag for motorcykler. Som lille sad hun ofte bag på farens motorcykel, og når motorcyklen skulle pudses eller ordnes, fik hun også lov til at være med.

– Disse minder ville jeg ikke være foruden. Selvom det er et lidt åndsvagt begreb, husker jeg stunderne som rendyrket kvalitetstid, fortæller hun.

Lisa Bjerge Krogholt tror, at netop fordi hun blev inkluderet i motorcykeluniverset fra barnsben af, har interessen og passionen for motorcykler varet ved.

Læs også: Flere kvinder vil køre kværn

Frihedsfølelse og fuld fart

Det, at køre på motorcykel, har fået en særlig plads i Lisa Bjerge Krogholts hjerte. Hun elsker den følelse af frihed, hun mærker, når hun  sætter sig i motorcykelsædet. Og så er hun ikke bleg for at indrømme, at hun elsker hestekræfterne og farten.

– Bare det at vide, at det kan gå lidt stærkt, og at man er helt herre over det selv. Det kommer nok til at lyde forkert, men sikken en maskine at have mellem benene. Vrikker du lidt med håndleddet, så kommer der altså skub i. Jeg elsker at køre bil, men gang den følelse med 1.000, så har du den følelse, som jeg har, når jeg kører på motorcykel, fortæller hun.

Naturen og en masse frisk luft er en anden fordel, som Lisa Bjerge Krogholt fremhæver ved at køre på motorcykel. For det at køre på motorcykel er slet ikke det samme som at køre i bil, mener hun.

– Det kan godt være, at man også har frihed, når man kører bil, men når du sætter dig op på en motorcykel, så får du luft i ansigtet, og du er meget mere på. Du bliver ét med din motorcykel, du følger dens bevægelser og svingninger, og du bestemmer tempoet, fortæller hun.

»Okay, det er ret sejt«

Lisa Bjerge Krogholts far var »helt nede med idéen«, da hun for to år siden fortalte, at hun ville have et motorcykelkørekort. Reaktionerne fra vennerne var også positive. Dog bed hun mærke i, at hun ofte fik en »okay, det er ret sejt« reaktion fra vennerne. Hun mener, at der bliver lagt mere mærke til det, når en kvinde vælger at få motorcykelkørekort, end hvis det var en mand.

– Mine venner syntes, at det var ret sejt, da jeg fik mit motorcykelkørekort. En ting var, at man gerne ville have et motorcykelkørekort, men så når man faktisk gjorde det og fik det, var der mange, der syntes, at det var sejt at køre på motorcykel som kvinde, fortæller hun.

Dog mener hun ikke, det er problematisk, at folk bliver overrasket over, at hun er kvinde og  motorcyklist på samme tid. Hun kender ikke selv nogle kvinder, der har motorcykelkørekort, men hun tror samtidig på, at det bliver mere og mere almindeligt at se en kvinde på motorcykel i fremtiden.

– Personligt synes jeg, at jeg ser flere og flere med langt hår stikkende ud under hjelmen. Så enten kommer der flere kvinder på motorcykel, eller også har mændene fået længere hår og flere former, griner hun.

Lisa Bjerge Krogholt oplever generelt, at hendes veninder synes, det er sejt, at hun kører på motorcykel, og de fleste vil også gerne sidde bag på. Dog bliver det lidt sværere, når hun prøver at overtale dem til selv at erhverve sig et motorcykelkørekort.

– Desværre, men kampen fortsætter, fortæller hun.

Læs også: Mountainbike hitter blandt kvinder

Fællesskab er vigtigt

Lisa Bjerge Krogholt er i gang med at planlægge en motorcykelferie sammen med sin far. Hun håber på, at hendes gode kammerat, der lige har fået motorcykelkørekort, også kan komme med på ferien. De planlægger at tage til Sydfrankrig eller et andet varmt land, hvor der er flot natur. Fællesskab er nemlig vigtigt for hende.

– Selvom man ofte sidder alene på motorcyklen, så ligger der også virkelig meget et fællesskab i det. Min far og jeg har kørt ture sammen, og det har været rigtigt hyggeligt. Bare det at man kører bag hinanden kan være rigtig fedt, fortæller hun og tilføjer, at hun ikke har meldt sig ind i en motorcykelforening, men hun kunne godt overveje det.

Lisa Bjerge Krogholt kan godt forestille sig, at hun bliver ved med at køre motorcykel, selv når hun bliver ældre.

– Så får man bare en motorcykel, der passer til ens alder, som måske er sådan lidt mere retro. Og så kunne jeg virkelig godt se gråt hår og en cowboystøvle for mig, griner hun.