Lån en anorektiker, en skizofren eller en flygtning

Menneskebiblioteket har eksisteret i 16 år, og findes nu i 70 lande. Foto: Kbkbk.dk
Menneskebiblioteket har eksisteret i 16 år og findes nu i 70 lande.
Foto: Kbkbk.dk

Med et nyt lånekort kan du låne en en anorektiker, en skizofren eller en flygtning. Det er tanken bag Menneskebiblioteket, der i stedet for bøger har levende mennesker på hylden.

Næste gang, man kan prøve et af de alternative lån, er den 21. maj på Københavns Hovedbibliotek.

Ronni Abergel, der er stifter og CEO for Menneskebiblioteket, giver sit bud på, hvorfor nogle mennesker benytter sig af de visuelle bøger:

– Det er et meget travlt liv, vi lever, og vi lever i en kultur, hvor vi ikke er så åbne, hvor vi bare kan gå hen og spørge folk om, hvorfor de vejer 100 kg eller går med tørklæde. Det er en fordom, det ligger slet ikke i vores kultur at gøre sådan noget.

Læs også: Bibliotekarer frygter for deres arbejde

Menneskebiblioteket fungerer akkurat som et normalt bibliotek. Det er mennesker, der repræsenterer forskellige grupper i samfundet, der ofte er udsat for fordomme eller diskrimination, som man kan låne med sit lånerkort. Man kan dermed møde mennesket ansigt-til-ansigt for forhåbentlig at få stillet sin nysgerrighed for det fremmede.

Udlånstiden er 25-30 minutter, og her har man frit lejde til at stille opklarende spørgsmål om mennesket bag fordommen, så længe interessen er oprigtig

– Det er et spændingsfelt, hvor vi befinder os mellem pli, opdragelse, gode normer – også empati og arrangement med vores medmennesker. Af angst for at gøre noget forkert, så tror jeg, at vi ikke gør noget. Vi siger ikke noget, vi spørger ikke om noget, vi tænker bare vores og går forbi, fortæller Ronni Abergel.

For at komme denne lukkethed til livs opstod idéen til et menneskebibliotek, der er en non profit-organisation, som blev søsat i 2000 på Roskilde Festival.

Win-win for bog og låner
En af de “bøger”, der i dag betegnes som en bestseller, er 24-årige Camilla Ibsen:

– Jeg meldte mig, fordi jeg synes, at det var et fedt projekt, men det var også med tanke på, at jeg personligt fik noget ud af at komme ud og fortælle min historie – så fornøjelsen er på begge sider.

Læs også: Ud med fordomme og ind med ambitioner

Camilla Ibsen forklarer, hvordan det har hjulpet hende at få talt ud om noget, der til tider har været tabubelagt og skamfuldt:

–  Jeg var som 14-årig udsat for nogle overgreb, hvilket resulterede i, at jeg har haft en spiseforstyrrelse i mange år. Det giver mig meget, at få lov til at komme ud og tale om det, fordi det har været meget tabuiseret for mig selv og min omgangskreds.

“Bøgerne” er også at finde på Folkemødet på Bornholm til sommer.