Langrend er den nye sorte løjpe

De danske skove bruges i stigende grad til langrend – og det er både sjovt og sundt. Foto: Henrik Kofoed Larsen

Knitrende sne under skiene, vindens blide tag i grannålene og løjper så langt øjet rækker.

Skønt flere milde vintre de senere år, er antallet af medlemmer i de danske skiklubber steget stødt. I Københavns Skiklub er medlemstallet næsten firdoblet, da det er steget fra 627 i 2007 til 2.398 medlemmer i 2017.

– Der er kommet mange fra andre sportsgrene: Triatleter, svømmere og roere. De vil gerne prøve noget nyt, siger Henrik Kofoed Jacobsen, bestyrelsesmedlem i Københavns Skiklub og frivillig i præpareringen af løjper i hovedstadsområdet.

Læs også: Slå koldt vand i blodet: Sådan reagerer kroppen, hvis du falder igennem

Aktiviteten mærkes også på løjperne

Naturstyrelsen estimerer, at op mod 1.200 skiløbere benytter løjperne på en weekend med de rigtige vejrforhold i Gribskov.

Og de mange skiløbere får rigeligt plads at udfolde sig på, siger Henrik Kofoed Jacobsen:

– På en dag med god sne kan vi tilbyde 35 kilometer løjper i Gribskov.

I Københavns Skiklub laver de blandt andet langrendsløjper i Gribskov, Dyrehaven, Jonstrup Vang og på Bellahøj mark. Udviklingen er den samme i hele landet, hvor langrendsløbere på eksempelvis Bornholm, Lolland og omkring Aalborg nyder godt af de sidste ugers kraftige nedbør.

Læs også: For meget af det gode: Skibakke måtte lukke

Rejser og træning for børn og voksne

Vejret og nedbøren er dog en udfordring for langrendsudøverne i Danmark, fordi der langt fra altid er nok sne.

Derfor arrangerer flere skiklubber rejser til løb og træningsture i Sverige, Norge og sydpå.

Men ifølge Leif Sjøgren, økonomiansvarlig i Københavns Skiklub, er det ikke alene sne og skiløb, der står bag klubbens succes:

– Mange af vores træningsarrangementer kan også klare sig uden sne. Vi tilbyder blandt andet skigymnastik, ThoraxTrainer (se video nedenunder), rulleski og træningstilbud for børn i Fælledparken hver lørdag.

(Artiklen fortsættes under videoen)

Der er noget for alle

Gitte Willumsen er en af dem, der er vilde med det hvide vejr i disse dage.

– Det er en skøn måde at være ude på, siger langrendsløberen, der er medlem af Københavns Skiklub.

Hun tager skiene på, så snart der er mulighed for det, og ellers trækker hun i sine rulleski. Det er både for at få motion, men langrendsmiljøet er også noget for sig:

– Hvis jeg for eksempel er i Norge på en løjpe og løber alene, og møder en anden langrendsløber – så løber man bare sammen, hvis man har lyst til det, siger hun og fortsætter:

– Langrendsfolk er bare fede mennesker! Folk er meget imødekommende, meget åbne og der er plads til alle, forklarer hun.

Læs også: Taxiselskaberne nyder godt af sne og kulde

Sundt for krop og sjæl

Sjælen har godt af de flotte naturlige omgivelser og friluftsliv er en stor motivationsfaktor for mange, og så er langrend en rigtig god motionsform.

Det forklarer Niels Ørtenblad, professor og arbejdsfysiolog fra Syddansk Universitet (SDU):

– Det specielle ved langrend er, at man veksler mellem at bruge meget ben og meget arme, alt efter hvilken stilart der køres. Men selv som almindelig motionist kan man holde et relativt højt energiforbrug, siger han.

Sammen med Niels Ørtenblad har vi samlet flere af de største fordele ved langrend – kør musen over billedet nedenfor og læs mere. Skriv en kommentar i kommentarfeltet, hvis du har flere fordele og/eller gode oplevelser med langrend.

Sådan gjorde vi: Idéen tog form pga. det kraftige snefald i slutningen af februar. Vi kontaktede Københavns Skiklub, og medlemmerne har vi fundet via langrendssider på Facebook. Ekspertkilden er kontaktet og interviewet via telefon.

One Response to "Langrend er den nye sorte løjpe"