På med løbeskoene, fat i en affaldspose og så ellers afsted på løbetur, hvor man samler cigaretskodder, plastikkrus og andet affald op.
Det svenske fænomen ”plogging” har nu bredt sig til Danmark. Fænomenet blander jogging og det svenske udtryk ”plocka upp”, som betyder, at man samler noget op.
Et initiativ som løbegruppen Trailskrald allerede praktiserer.
– Plogging og Trailskrald deler samme ambition: Vi ønsker at holde naturen ren. Vores tilgang handler om, at det eneste, som vi efterlader i naturen, er vores fodspor, fortæller Søren Knudsen, stifter af Trailskrald.
Traildskrald er et socialt netværk på Facebook, hvor løbere sammen bekæmper det miljømæssige problem med plastikflasker, poser, ispinde og andet skrald i naturen.
Skraldeløberne har i dag et tæt samarbejde med organisationen Hold Danmark Rent, og med ambassadører rundt i landets kommuner bredes initiativet om at tage affaldsposen med på løbeturen.
Det tager tid at nedbryde affald i naturen
- Appelsin- og bananskræller: 2-5 uger.
- Aviser: 3-12 måneder.
- Mælkekarton: Op til 2 år.
- Cigeratskod: 1-5 år.
- Tyggegummi: Op til 5 år.
- Ispinde: Op til 10 år.
- Plastposer: Op til 500 år.
- Plastflasker: Op til 500 år.
- Flasker og glas: Op til 1 mio. år.
Kilde: Institut for Miljøvurdering
Et vigtigt initiativ
Initiativer som Trailskrald er vigtige for det danske miljø, mener Sine Beuse Fauerby, som er energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.
– I dag ser vi skrald alle vegne. Hvis alle begyndte at samle skrald op, ville det bidrage ufatteligt meget til en miljøforbedring, siger hun.
Trailskrald bygger på tanken om, at det eneste, som vi efterlader i naturen, er vores fodspor
Søren Knudsen, stifter af Trailskrald
Af henkastet affald er det cigaretskodder og to-go affald som kaffekopper, som fylder mest i løbernes affaldsposer.
Det viser Landsrapporten 2017 for henkastet affald af Hold Danmark Rent, som oplyser, at nedbrydningstiden for et cigaretskod kan vare mellem et til fem år. Ifølge rapporten er det en manglende bevidsthed om konsekvenserne for miljøet, som placerer cigaretskodder og to-go affald på toppen af listen over mest henkastet affald.
Stine Beuse Faurby er begejstret for den øgede opmærksomhed.
– Det er vigtigt at få bredt hele den her mentale indstilling om, at affald bør bliver samlet op, siger hun.
Læs også: Ældre frygter for ny affaldssortering
En affaldspose med ekstra glæde
For løberne hos Trailskrald handler løbeturen ikke kun om at få nogle kilometer ind på kontoen. Det er oplevelsen, som er i fokus, og den kommer af naturen.
– Naturen er vores stadion. Vores brugerbetaling er, at vi passer på den og rydder op efter os. Det er en sejr at samle skrald ind. Det giver en ekstra glæde, fortæller Søren Knudsen.
Samme melding kommer fra Stine Beuse Faurby.
– Som brugere af jordens ressourcer skal vi være opmærksomme på, at der ikke bør være henkastet affald. Vi har alle et ansvar, siger hun.
Læs også: Nye EU-mål skal balancere genbrugsambitioner med miljøhensyn
Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udspringer af fænomenet plogging, hvilket førte journalisten til Trailskrald. Alle kilder er interviewet over telefon.