Lykkelig au pair i Holte: »Selvfølgelig skal vi lære dansk«

Filippinske Amie Pasigan deltager i et stress management-kursus arrangeret af Au Pair Network. 
Foto: Martin Schmidt

Amie Pasigan har været i Danmark i snart halvandet år, og hun nyder opholdet i fulde drag.

– Livet som au pair i Danmark er meget spændende, og jeg nyder det virkelig. Danskerne er utroligt hjælpsomme og venlige, siger Amie Pasigan.

Det seneste år har den unge filippiner taget kurser i dansk. Undervisning som hendes værtsfamilie og den danske stat har betalt for. Indtil nu.

For i slutningen af februar vedtog et flertal uden om regeringen at sløjfe statens tilskud til danskundervisning af au pairs, så undervisningen nu ene og alene betales af værtsfamilierne.

Samtidigt er det et krav for familierne at betale for danskundervisningen, hvis au pairen skal få opholdstilladelse i Danmark.

Vært: Galimatias at vores au pair skal lære dansk

Casper Vangly Hansen, der selv har en au pair, er kritisk overfor den nye lovændring.

– Det er problematisk, at danskundervisning er obligatorisk for mennesker, der egentlig ikke skal være her, siger Casper Vangly Hansen og uddyber,

Læs også: Dyrere au pair-ordning presser familier: Alternativet er sort arbejdskraft

– Det er galimatias, at vores au pair skal lære skriftligt dansk, når hun rejser væk om to år. Det ville give meget mere mening, at de fik mulighed for at forbedre deres engelskkundskaber, da det er noget, de kan bruge til noget, når de kommer hjem igen.

DF: Dansk er vigtigt for at lære kulturen

Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Karina Due er uenig i, at au pairs i stedet for dansk burde modtage engelskundervisning. Det danske sprog er et vigtigt redskab i samfundet, mener hun.

– Det er vigtigt at lære den danske kultur og det danske sprog at kende – hvorfor skulle man ellers tage til netop Danmark, siger Karina Due og tilføjer,

– Jeg mener ikke, at det bør være frivilligt, for så er det pludselig ikke en au pair længere. Au pair handler om at komme til et andet land, arbejde i et stykke tid og tilegne sig noget viden.

Hvis au pairen ikke behøver modtage undervisning, så er det i mine øjne bare billig arbejdskraft.
Karina Due, Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti

– Hvis au pairen ikke behøver modtage undervisning, så er det i mine øjne bare billig arbejdskraft, siger Karina Due.

»Jeg er her for at opleve kulturen«

Amie Pasigan er enig med Karina Due.

– Au pair handler om kulturel udveksling, og jeg er her for at opleve kulturen og lære en hel masse, så det er vigtigt at lære dansk, siger Amie Pasigan.

– Det hjælper mig meget, at jeg har lært lidt dansk, når jeg er sammen med børnene i min værtsfamilie. Den ene er otte år, og den anden er fire, og nu forstår jeg oftere, hvad de forsøger at sige, hvor vi i starten kun kommunikerede med fagter, fortæller hun.

– Nu kan jeg spørge dem: ’Er I sultne?’ eller ’Er I færdige?’, og det hjælper mig meget i hverdagen, siger Amie Pasigan.

Filippinere kan godt få brug for dansk i fremtiden

Hvor Casper Vangly Hansen siger, at au pairs ikke har nogen nytte af at kunne dansk, når de rejser hjem igen, så er holdningen en anden hos Amie Pasigan.

Au pairs i 2018 fordelt på regioner

  • Region Hovedstaden: 709
  • Region Syddanmark: 107
  • Region Midtjylland: 100
  • Region Sjælland: 54
  • Region Nordjylland: 36

Hun kan godt forestille sig, at hun kan få brug for dansk i fremtiden og ser ingen grund til at gå til engelsk, når hun opholder sig i Danmark.

– Hvis man eksempelvis får arbejde på et call-center i Filippinerne, kan man godt få brug for at kunne dansk, fordi mange virksomheder er så globale, som de er, siger Amie Pasigan.

– Man kan gå til engelskundervisning hvor som helst, men nu er vi i Danmark, så selvfølgelig er det godt at lære dansk. Men jeg synes, det skal være op til hver enkelt au pair, hvad de vil.

Se også: Filippinske au pair piger støtter hinanden

Amie Pasigan er én af 818 personer med Filippinsk statsborgerskab, der i 2018 var au pair i Danmark. Filippinske au pairs udgør mere end 80 procent af det samlede antal au pairs i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.

Sådan gjorde vi: Amie Pasigan er interviewet til et kursus arrangeret af Au Pair Network på Café Cadeau i København. Karina Due og Casper Vangly Hansen er interviewet telefonisk.