Middage med unge og gamle skal hjælpe ensomme

"Danmark spiser sammen" danner i uge 17 rammen om fællesspisning blandt unge og ældre. Det fælles måltid skal bekæmpe ensomheden.
“Danmark spiser sammen” danner i uge 17 rammen om fællesspisning blandt unge og ældre.
Det fælles måltid skal bekæmpe ensomheden.
Foto: Pixabay.com

Et veldækket bord, hjemmelavet mad og lystig snak er for mange danskere lig med fælleskab og hygge over aftenmaden. Det er ikke alle danskere, der kender til det, og for nogle kan det at spise alene være forbundet med ensomhed.

Folkebevægelsen mod Ensomhed, der består af paraplyorganisationen Danske Ældreråd og 60 organisationer, sætter fælleskabet i fokus i hele Danmark i næste uge (uge 17).

En af de første middage, der løber af stablen er middagen mellem de unge fra Egmont Kollegiet på Østerbro i København og beboerne på plejehjemmet Slottet på Nørrebro i København d. 26. april. Formålet er at skabe opmærksomhed om måltidet som en social begivenhed, hvilket de allerede dyrker i høj grad på Egmont Kollegiet.

Fakta om Folkebevægelsen mod Ensomhed

Flere end 60 organisationer, skoler, kommuner og virksomheder er gået sammen for at skabe Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Folkebevægelsen mod Ensomhed vil halvere antallet af ensomme danskere inden 2020 fra 212.000 danskere i 2014 til 106.000 i 2020.

Ensomhed er en følelse, der kan ramme alle og tilmed opstå i forskellige livssituationer med forskellig intensitet og varighed.

Man kan både føle sig ensom alene og sammen med andre – uanset alder.

Christian Kragerup, der er projektleder i Landbrug og Fødevarer, som er erhvervsorganisationen for landbrugs- og fødevareindustrien, fortæller, at valget faldt på Egmont Kollegiet, fordi de udadtil har en meget social profil, hvilket forhåbentlig kan medvirke til at skabe en relation mellem de inviterede trods den store aldersforskel:

– Vi holder selve middagen i håbet om, at der opstår nogle venskaber mellem de unge og de ældre, og måske kommer der nogle besøgsvenner ud af det konkrete event.

De unge ser muligheder      

På Egmont Kollegiet ser de frem til middagen og repræsentant fra kollegiet, Mads Mundt på 24 år, der har boet på kollegiet i fire år, fortæller, at fællesskabet er noget, der i forvejen vægtes højt på kollegiet:

– Vi er et kollegium, der prioriterer at komme hinanden ved. Et godt sammenhold og et stærkt fælleskab betyder meget for os. Så da vi fik denne mulighed fra Landbrug og Fødevarer, syntes vi, at det lød rigtig hyggeligt.

Indtil videre har 50 unge tilmeldt sig eventet, og på kollegiet er de overbeviste om, at det er begge parter, der vil få noget ud af middagen:

– Vi ser muligheden for at bidrage med historier fra vores egen hverdag, men ligeledes høre historier og anekdoter fra gamle dage over en øl og noget mad, fortæller Mads Mundt.

Læs også: Plejehjem kan hjælpe ældre ud af ensomhed

På plejehjemmet Slottet er forventningerne til middagen ikke skruet ligeså højt i vejret. Iben Munnecke, der er aktivitetsmedarbejder på plejehjemmet Slottet, forklarer, at al festivitassen blandt nogle beboere kan skabe en forstærket følelse af ensomhed, når det hele er overstået:

– Jeg tror ikke, at et stort arrangement, som det Landbrug og Fødevarer står bag, vil kunne påvirke ensomheden på den måde.

Plejehjemmet Slottet: De ældre glemmer det  

Iben Munnecke fortæller, at mange af beboerne er demente og derfor ikke kan huske det dagen efter. Hvis der nu havde været nogle kontinuerlige arrangementer, havde det måske haft en større effekt:

– Det er kun en engangsforestilling – det giver da glæde og varme til beboerne, når de kommer hjem, men det kan samtidig give en tomhedsfølelse, når man kommer hjem, forklarer Iben Munnecke.

Landbrug og Fødevarer ønsker at skabe vedvarende resultater, og har derfor som et led i kampegnen givet stafetten videre til nogle medlemmere i organisationen, der kaldes Landbrugskvinder.

– Rigtig mange landmænd brænder for deres lokalområde, hvor de tager del i diverse bestyrelser, de er nogle rigtig ildsjæle. Deres koner er på samme måde, og de kaster sig derfor over lokale tiltag; de har dermed mulighed for at lave deres fortolkning af ”Danmark spiser sammen”, fortæller Christian Kragerup.