Mobilløse får problemer med DSB’s nye toiletter

Hvis ikke du er ferm på mobiltasterne, kan du få problemer med at lade vandet på S-togstationens toilet, når tissetrangen melder sig på togturen. Det bliver realiteten, efterhånden som DSB får udskiftet de nuværende toiletter på de største S-togstationer med i alt 20 toiletter, hvor man skal betale fem kroner via sms for at kunne benytte dem.

”Det er klart et problem,” mener souschef i afdelingen for samfundsanalyse hos Ældre Sagen Jens Højgaard. Han efterlyser et alternativ til den del af befolkningen, der ikke benytter sig af mobiltelefoner og sms’er til daglig.

Med de nye toiletter må man først sende en sms til DSB, der trækker fem kroner fra mobilregningen. Herefter må man vente på en retur-besked, før man kan åbne døren.

Problemer med digitalisering
Jens Højgaard siger, at mange ældre i dag har en mobiltelefon, men han påpeger, at det ikke betyder, de er vante med sms’er.

”Der er mange, der har en mobiltelefon som en sikkerhed, men som ikke kan bruge den til andet end at ringe eller i hvert fald ikke føler sig trygge ved det,” siger han.

Skønt Ældre Sagen endnu ikke har modtaget henvendelser om de nye toiletter, der ind til videre er blevet opsat på Lyngby, Flintholm og Valby station, beskriver Jens Højgaard, at interesseorganisationen jævnligt modtager henvendelser i lignende sager:

”Folk kan være frustrerede over ny digitalisering, som de ikke kan benytte sig af, når for eksempel buskøreplanen ikke er i fysisk form længere.”

Derfor efterlyser Ældre Sagen et ”ikke-digitaliseret” alternativ til de nye toiletter.

Hjælp fra kiosken
Netavisen ville gerne have talt med de ansvarlige hos DSB, men det var i dag ikke muligt at få en kommentar. I en mail skriver Niklas Marschall, direktør i Salg & Marketing hos DSB, at man har valgt sms-betaling ved toiletterne på grund af ”erfaring med, at toiletter med møntlås bliver brudt op”. Desuden har DSB nu lavet en aftale med kioskerne på stationerne:

”Vi har en klar aftale med medarbejderne i kiosken, om at de er behjælpelige med at lukke dem ind på toilettet, som ikke har en mobiltelefon,” skriver Niklas Marschall.

Ved toiletterne er der dog ikke skiltet med denne mulighed for at spørge om hjælp i DSB’s kiosk.

Udover de nye sms-betalingstoiletter på Lyngby, Flintholm og Valby station, planlægger DSB at opføre i alt 20 nye toiletter på de største S-togstationer samt S-togenes endestationer. Ifølge medarbejderbladet ’DSB i dag’ forventer man at istandsætte yderligere seks-syv toiletter i år.

Læs også: ‘Banedanmark: Nye spor skal sikre flere rettidige tog‘ hos Netavisen

Læs også: ‘DSB’s nyeste påhit: betal 5 kr. med sms for at åbne toilet-døren’ hos BT