Mytedræber: Morgenkaffen sender dig ikke på toilettet

Danskerne drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen
Foto: Zacharias, Korsalka, Flickr

Morgenkaffe og en efterfølgende tur på toilettet går hånd i hånd.

Det er en myte, som du måske har hørt om. Og noget tyder på, at mange kan genkende myten om, at kaffen sætter gang i systemet, hvilket ofte resulterer i et hurtigt besøg på toilettet.

En stikprøveundersøgelse på Facebook med 60 besvarelser viser, at 68 procent sætter kursen mod det lille hus, efter de har indtaget deres morgenkaffe, mens 32 procent undlader besøget.

Cia Kuhlenhenke er blandt dem, der svarede på meningsmålingen, og hun forstår slet ikke professorens udmelding.
Foto: Screenshot

Men om kaffen er ensbetydende med et visit på toilettet er stærkt tvivlsomt. Det forklarer Børge Nordestgaard, klinisk professor på Københavns Universitet.

– Nogle folk har indøvet, at de får morgenkaffe, og så går de derefter på toilettet. Det kalder man en betinget refleks. Man vænner sig til, at der er nogle ting, som hører sammen, siger han.

Meget kan sende dig på tønden

Hvilken kaffe foretrækker danskerne?

  • Filterkaffe 52%
  • Stempelkaffe 15%
  • Kaffe fra espressomaskine 12%
  • Kapselkaffe 11%
  • Instant kaffe/pulverkaffe 8%
  • Andet 2%

Kilde: Kaffeinfo.dk

På trods af det store flertal i stikprøveundersøgelsen er Børge Nordestgaard ikke sikker på, at det nødvendigvis skyldes kaffen. Der foregår nemlig mange ting om morgenen, som kan medføre et toiletbesøg.

– Det kan også være, at de spiser noget mad samtidigt. Det, der som regel får folk til at gå på toilettet, er, at man får fyldt sine tarme op, så der kommer pres den anden vej. De fleste, der drikker kaffe om morgenen, spiser også noget morgenmad, siger han og fortsætter:

– Om det lige er kaffens skyld, om det er den betingede refleks, eller om det er, fordi de faktisk foretager sig noget andet samtidigt er svært at sige. Det kan også være, fordi de går fra at ligge ned til at rejse sig op, og det kan også have en effekt.

Danskerne er blandt verdens største kaffeforbrugere

Danskerne er ifølge kaffeinfo.dk de borgere i verden, der drikker fjerde mest kaffe målt per indbygger. Danmark er kun overgået af Finland, Østrig og Sverige. 86 procent af alle danske mænd drikker kaffe, mens tilfældet er 76 procent for landets kvinder.

De danske kaffeelskere drikker så meget kaffe, at det svarer til, at samtlige mennesker i landets befolkning dagligt drikker fire kopper kaffe. Det betyder, at hver dansker i snit brygger kaffe af 8,7 kilo kaffebønner om året.

Sådan gjorde journalisten: Interessen for artiklen kom efter at have hørt Go’ Morgen P3 fredag den. 12. oktober, hvor professoren Børge Nordestgaard snakkede om kaffeforbrug i forbindelse med et nyt tv-program om afhængighed. Der kom nogle udtalelser, som journalisten fandt interessant, hvorfor han foretog et interview over telefonen med professoren. Derudover valgte journalisten at inddrage sit eget netværk til at give et overblik på problemformuleringen.