Netværk hjælper arbejdsløse uden fokus på tvang og frygt

INSP
Her ses flere af de aktiviteter, som INSP huser. Foto: INSP

Når du kommer op ad rampen på Jernbanegade i centrum af Roskilde og træder ind på den socialøkonomiske virksomhed og forening INSP emmer det af muligheder.

I den ene ende af, hvad der engang var en slagterbygning, findes værkstedet, hvor der bliver konstrueret alt fra ridderkostumer til bænke og borde, og i den anden ende ses en koncertplatform, som skal skabe stemning til INSPs næste arrangement.

Indenfor og spredt ud over rummet i hjørner og kroge sidder grupper af mennesker i alle aldre. Her florerer fremtidsplaner, projektidéer, og muligheder kastes ud i det fælles rum. Køkkenet, som er primus motor i den socialøkonomiske del af INSP, rumsterer og sender mad ind over disken til både foreningsfolk, ledige – som er en del af Ledige med Drive – og kunder, som er på INSP for at spise på caféen.

Rustning
Her ses en af de udstillinger, som er kreeret på INSP’s værksted. 
Foto: INSP

Mette Gudman, som er kvinden bag netværket Ledige med Drive, havde sin første gang på INSP i 2012 og havde dengang været ledig i en længere periode. Mette Gudman kom dengang ind på INSP med en tanke om, at der måtte være andre som hende, der baksede med at finde et job, og derfor i løbet af ugen sad derhjemme alene og savende det netværk, som et job giver.

– Da jeg blev fyret, savnede jeg to ting. Jeg savnede at være en del af arbejdsmiljøet, og jeg følte et videnstab ved at være ledig og ikke kunne sparre med mine kolleger. Samtidig savnede jeg det sociale, og jeg havde et billede af, at alle mennesker i hele verden spiste frokost sammen på arbejdspladsen lige nu, og her sidder jeg alene.

Læs også: Her får du job og kommer ud af ensomhed

Tanken om at der var andre ledige, der sad hjemme i stuerne med samme følelse af ensomhed som Mette Gudman, gav hende idéen, der førte til netværket Ledige med Drive.

– Jeg kan huske følelsen af, at livet gik videre rundt om mig, og at jeg ikke længere var en del af det. Det var i den forbindelse, at jeg fik idéen til Ledige med Drive. Jeg gik i dialog med Anni Ehlers, som er iværksætteren bag INSP, og vi blev enige om at starte et projekt, hvor ledige kan mødes og spise morgenmad sammen fra klokken 9-12, fortæller hun.

Konceptet handler om at hjælpe hinanden og gå i dialog om det at være ledig og sammen forsøge at finde en løsning på problematikken ved at skabe et mangfoldigt og nyt netværk, forklarer hun.

Et mangesidet forum
Mette Gudman forklarer, at på INSP er alle velkomne, din baggrund og uddannelse har minimal betydning. Hos INSP er det personligheden, der ses muligheder i.

– Her kommer mennesker med et forudbestemt fundament. Nogle fundamenter er meget hullede, og der findes både firkantede, trekantede og runde huller. Men da vi ikke er klar over, hvilke huller folk har, inden de kommer her, så hjælper det ikke noget, at vi kun kan fylde firkantede huller ud. Derfor bliver vi nødt til at have en plade, som håndterer et hvilket som helst hul i fundamentet. Vi oplever, at folk får et mere solidt fundament, og det er i virkeligheden den funktion, vi har. Et springbræt til at komme videre, forklarer Mette Gudman.

En studerende ved navn Søren Gyring-Nielsen blander sig i samtalen og fortæller om sin oplevelse med INSP.

– En kok vil sige, at INSP er et køkken. En musiker vil sige, at det er et studie. En danser vil sige, at det er en dansesal. En maler vil sige, at det er et atelier. Mest af alt er det et sted, hvor vi møder hinanden i øjenhøjde og har mulighed for at udvikle idéer og danne nye fællesskaber, siger studerende Søren Gyring-Nielsen.

Læs også: Psykolog: Derfor bliver arbejdsløse ensomme

Her ses koncertplatformen
Her ses Anni Ehlers, som er iværksætteren bag INSP til en af de mange koncerter på INSP. Foto: INSP.

Ikke så meget konkurrence
Ledige med Drive fungerer som et alternativ til de traditionelle tilbud som A-kasse og jobcenter.

– Netværket er specielt, fordi det sker på kryds og tværs af brancher. Når jeg mødte mennesker i min A-kasse, var vi den samme type, hvilket også betød, at vi var konkurrenter. Der var en mere konkurrencebaseret stemning. Ledige med Drive skaber en anden og mere afslappet stemning, og man får samtidig mulighed for at få kendskab til en hel masse andre brancher, gennem de mennesker som man møder, og det giver mulighed for et bredere netværk, siger Mette Gudman.

Læs også: Sådan slår du arbejdsløshedskøen

Mette Gudman havde i sin ledighedsperiode sin gang hos A-kassen og på jobcenteret, og hun følte i den sammenhæng, at  begge steder manglede at have det sociale tab ved at blive ledig for øje.

– Jeg var meget overrasket over, at der ikke var mere fokus på det sociale aspekt ved at blive ledig. Jeg savnede en person at sparre med om min faglighed og jobsituation, forklarer Mette Gudman.

Engagement eller frygt som tilskyndelse
Mette Gudman understreger, at det ikke er frygten, for, at ens kontanthjælp bliver sanktioneret, som er motivationen for Ledige med Drive på INSP.

– Hvis du som ledig ikke tjekker ind i din job-log eller får sendt ansøgninger, kan du risikere at blive trukket i kontanthjælp. Her på INSP vil vi gøre det modsatte. Det skal ikke være frygten for at blive trukket i kontanthjælp, som skal drive en her. Det er derimod engagementet og ønsket om at nytænke, fortæller Mette Gudman.

Kontrakter med kommunen

Som følge af den store interesse og det talstærke fremmøde indgik INSP et samarbejde med Roskilde Kommune.

– Det blev besluttet på INSP at arbejde videre med Ledige med Drive, fordi flere og flere ledige viste engagement og interesse. Derfor blev der indgået tre kontrakter med Roskilde Kommune. På INSP så vi flere fordele ved projektet og følte, at vi kunne løfte nogle opgaver og udfordringer. Eksempelvis ved at sørge for, at man ikke er alene med ledighedsbyrden, og at man føler sig motiveret til at komme ud af ledigheden, siger Mette Gudman.