Forsker om ny akutpakke: “Man rører rundt i gryden”

”Man rører rundt i gryden. Så det er en kortsigtet løsning.”

Sådan lyder vurderingen af regeringens nye akutpakke fra arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet.

I dag fremlægger statsministeren en akutjobpakke, der skal skaffe 12.500 ledige i job i den offentlige og private sektor. Aftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening, Danske Regioner og regeringen opfordrer virksomhederne til at ansætte de ansøgere der står til at falde ud af dagpengesystemet. En kontant bonus skal motivere private virksomheder til at ansætte de langtidsledige.
 
 Thomas Bredgaard er skeptisk over for akutjobpakkens muligheder for at sikre arbejde til dem, der mister deres dagpenge ved årsskiftet:
 
”Der er kun et bestemt antal job, som du så omfordeler, så du giver langtidsledige forrang til de ledige job der opstår. Derfor er nogle andre, der ikke får dem, og hvis der slet ikke sker noget i dansk økonomi, så kan dem, der ikke fik job risikere at blive langtidsledige på et senere tidspunkt”, siger han.
 
”En sneplov, der skyder problemerne foran sig”
Formanden for Landsforeningen Lediges Vilkår, Erik Huigen, er også kritisk over for den nye jobplan:
 
”Det er ligesom en sneplov, der skyder problemerne foran sig. Bunken foran sneploven bliver højere og højere. Og imens kan man sige, at man har undgået problemet, men det er egentlig bare en udsættelse. Altså har man ikke løst det,” siger han.
 
Han påpeger at, der ikke er tale om nye arbejdspladser, men om en omrokering af ledige:
 
”Man siger nu, at de mennesker der står til at falde ud af dagpengesystemet skal komme først i køen. Det vil betyde, at der er nogle andre, der ryger længere bagud i køen,” understreger han.
 
Virker kun, hvis vi får vækst
Thomas Bredgaard gør det klart, at akutjobpakken er lavet med en forventning om, at der snart kommer gang i væksten:
 
”Under forudsætning af at der kommer gang i økonomien igen, så løser du et kortsigtet problem her, og kan så håbe på, at det andet problem løser sig selv, når der bliver større efterspørgsel på arbejdskraft,” vurderer han.
 
Læs også: