Ny cyklist-app kender alle genveje

 
Cyklisterne i København kan godt spænde smartphonen fast på styret. De får nemlig hjælp fra GPS-teknologi til at finde den hurtigste vej gennem byen. Der er tale om både en app og en hjemmeside, som er udviklet i Teknik – og Miljøforvaltningens lokaler på Islands Brygge.
 
 
– Vi satser på at lancere app’en til sommer, og forbedre den hen ad vejen. Vi vil invitere københavnerne til at hjælpe med at afprøve den og komme med forslag til forbedringer,« fortæller IT- og processpecialist, Emil Tin fra Cykelsekretariatet. 
 
 
App’en er en ruteplanlægger som kan vise københavnerne den hurtigste rute gennem København. App’en er baseret på København Kommunes egne kort, men man har også tilføjet kortinformationer fra siden Openstreetmap.org. Kombinationen betyder, at kortet bliver særligt detaljeret. 
 
 
– Målet er at lave en cykelruteplanlægger der er så god, at de stedkendte københavnerne vil bruge den. Den skal kende de gode cykelsmutveje, og vide hvilke parker man må cykler i, forklarer Tin. 
 
 
Brugerne inddrages

Ligesom fx Openstreetmap.org eller Wikipedia.com, bliver cyklist-app’ens kvalitet afgjort af brugernes egne bidrag. App’en bliver nemlig lanceret som en open-source-app. Open-source betyder at brugerne af app’en selv bidrager til indholdet. Det er altså meningen, at de københavnske cyklister selv skal bidrage til og forme cykelapp’en. 
 
 
– Det vi rigtig godt kunne tænke os er at andre folk kan bygge videre på den. Så vi laver den som open source, så brugerne kan hjælpe med at bygge nye funktioner ind. Eller lave helt nye versioner, der fx giver ruter med smuk arkitektur, siger Tin.
 
 
Hele Sjælland skal med

Som udgangspunkt laves en app der dækker hovedstaden. På sigt er der dog mulighed for, at app’en vil kunne bruges over hele Sjælland. 
 
 
– Vi kvalitetssikrer kortdata for København, men cyklisterne holder sig jo ikke til kommunegrænsen. Så vi bruger det brugerdrevne kort OpenStreetMap der dækker hele Danmark. Vi samarbejder også med bl.a. "Cykelsuperstierne", som er et stort samarbejde med over 20 kommuner i Region Hovedstaden. De har også en plan om at lave en cykelruteplanlægger, så dem er vi i dialog for at sikre kortdata og løsninger der virker på tværs af kommunerne, slutter Emil Tin. 
 
Læs også: 
 
 
Foto: © OpenStreetMap-bidragydere, CC-BY-SA