Ny forsøgsordning skal hjælpe flere børn tilbage i skole

Onlineundervisning kan være et godt værktøj til børn med langvarigt fravær, mener Cecilie Lindahl (R). Foto: Pexels

De seneste år har flere og flere børn haft udfordringer med mistrivsel og skolefravær. Nu kan 17 kommuner fravige fra enkelte regler og oprette onlineundervisning til folkeskoleelever med langvarigt bekymrende fravær.

Formålet med forsøget er at hjælpe eleverne med at deltage i et socialt fællesskab og at opleve en skolehverdag. På sigt skal det også hjælpe dem tilbage til den fysiske undervisning.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse den 1. april.

Lyngby-Taarbæk Kommune er en af de kommuner, der har søgt om at være med i forsøget, og de forventer at indføre onlineundervisning i løbet af året. I første omgang er det de tre skoler Lundtofte Skole, Trongårdsskolen og Engelsborgskolen. Derudover Heldagsskolen, som kommer til at facilitere forsøget.

Stigning af børn med ufrivilligt fravær

Cecilie Lindahl (R), som sidder i Kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune og er medlem af Skoleudvalget forklarer, at kommunen har set en stigning af børn med ufrivilligt fravær, og at de før har forsøgt sig med forskellige initiativer. Det er også derfor, at kommunen nu har søgt om at være med i forsøget.

– Vi har forsøgt med forskellige tilbud, også på nogle af skolerne. Det her er så en ny form, som giver rigtig god mening at afprøve for simpelthen at have nogle flere tilbud til de flere børn, vi ser, som har ufrivilligt skolefravær, siger Cecilie Lindahl (R).

Cecilie Lindahl (R) ser desuden onlineundervisningen som et godt værktøj, der også kan hjælpe eleverne med at skabe et netværk med hinanden på tværs.

Læs også: Mere end bål og snobrød: Spejdergruppe skaber fællesskab for børn med særlige behov

– Det er jo også netop derfor, at skoler som Den Frie Digitale Skole er nogle populære tilbud. Det kan helt klart noget, det med det online univers, til at skabe bro tilbage til virkeligheden. Det kan også noget i forhold til at se, at der er andre, der har det ligesom en selv, siger hun.

Netop Den Frie Digitale Skole arbejder allerede med onlineundervisning til elever med skolefravær.

Anni Pilgaard Christiansen, grundlægger af skolen, forklarer, at de fleste af skolens cirka 260 elever er børn, der ikke har lyst til at gå i skole længere. Hun er glad for, at flere skoler nu kan prøve kræfter med onlineundervisning til de elever, og hun mener, at det blandt andet er på baggrund af den positive udvikling, som mange børn oplever på skoler som Den Frie Digitale Skole.

Hun forklarer, at de ofte ser en bedring og øget trivsel som gør, at nogle af børnene kan vende tilbage til det fysiske klasselokale. Det er også et af formålene med forsøget, skriver Børne- og Undervisningsministeriet i pressmeddelelsen.

– I den her uge har vi fem børn, der er kommet ud til deres ordinære skoler, så det er jo dejligt. Så vi ser faktisk, at det hjælper, siger Anni Pilgaard Christiansen.

Fakta om skolefravær

  • Skolefravær er en reaktion på, at noget i et barns liv er svært
  • Skolefravær udvikler sig gradvist
  • Inden barnet begynder at blive væk fra skole, vil der ofte være en periode med mistrivsel
  • Manglende lyst til at gå i skole kan være et af de første tegn på skolefravær

Kilde: Børns Vilkår

Vigtigt at tænke didaktisk

Anni Pilgaard Christiansen synes, at det er en god idé at afprøve onlineundervisning på skolerne for at hjælpe børn med langvarigt skolefravær, men hun er samtidig bekymret for, at det i praksis vil blive en overførsel af den almindelige undervisning.

– Jo flere der hjælper børnene desto bedre. Det jeg kan være bekymret for er, at de ikke kan få den volumen, det kræver. Jeg kan også være bekymret for, at de bare går ind og sætter strøm til fysisk undervisning og ikke tænker didaktisk. For der er jo meget didaktik i det her også. Nogle gange har man kun ét skud i bøssen med en elev, og hvis man først har fået onlineundervisning, så kan eleven tænke, at så vil man i hvert fald ikke mere. Så det er med at gøre det godt første gang, siger hun.

Udover at eleverne skal trænes i at deltage i sociale fællesskaber, skal forsøget nemlig også give viden om, hvordan onlineundervisning i kombination med pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige indsatser kan understøtte eleverne, fremgår det.

Læs også: Forældrepiloterne i Hørsholm hjælper forældre til børn med udfordringer

Cecilie Lindahl er opmærksom på, at det er vigtigt ikke alene at gøre den almindelige undervisning digital, og derfor har Lyngby-Taarbæk kommune også besluttet, at det er specialskolen Heldagsskolen, som skal stå for at facilitere det.

– På Heldagsskolen, som netop kommer til at stå for det, er de vanvittigt dygtige til at tænke det pædagogiske ind, og de er vant til at arbejde med børn i netop den tungere ende af ufrivilligt skolefravær. Så jeg har en klar forventning om, at man ikke bare sætter strøm til undervisningen, men at man tænker det anderledes, siger hun.

Senest i 2029 vil folkeskoleforligskredsen tage stilling til, om der skal foretages lovændringer på baggrund af erfaringerne fra forsøget, står der i pressemeddelelsen.

Sådan gjorde vi: Artiklen er skrevet på baggrund af Børne- og Undervisningsministeriets pressemeddelelse fra den 1. april. Journalisten kontaktede Anni Pilgaard Christiansen, der er grundlægger af Den Frie Digitale Skole samt lokalpolitikeren Cecilie Lindahl, der sidder i kommunalbestyrelsen og i Skoleudvalget i Lyngby-Taarbæk Kommune. Begge interviews er foretaget telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.