Ny stigning: Flere ældre arbejder videre efter pensionsalderen

De ældre kan være svære at ersatte, og derfor er de en gevinst for virksomhederne, fortæller Dansk Arbejdsgiverforening.
Foto: Pexels / cottonbro studio

Flere ældre fortsætter med at arbejde og bringe deres erfaring i spil, selv når pensionsalderen banker på. Det viser beskæftigelsestal fra 2023 fra Danmarks Statistik.

Siden 2013 og frem til 2023 har der været en stigning på 31,8% blandt personer med bopæl i Lyngby-Taarbæk Kommune, som er på arbejdsmarkedet i en alder af 67 år og ældre. Det svarer til 300 personer.

Del af landsdækkende tendens

Thomas Holberg, der er politisk konsulent på arbejdsmarkedsområdet hos Ældre Sagen, fortæller, at Lyngby-Taarbæk Kommune er en del af en tendens, der også gælder resten af Danmark.

– Vi ved selvfølgelig godt, at der er en forskel på tværs af kommuner, men det er en landsdækkende tendens, at flere over 67 år vælger at blive på arbejdsmarkedet, siger han.

Mona Larsen, som er faglig leder af Videnscenter for Fastholdelse af Seniorer på Arbejdsmarkedet hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE), bekræfter tendensen i, at flere ældre vælger at blive på arbejdsmarkedet.

– Tendensen om at flere over 67 år arbejder videre efter pensionsalderen har været der i en årrække. En helt naturlig grund er, at der er flere i befolkningen over 67 år, siger hun.

Nedenfor kan du se antallet af personer på 67 år og derover, fra 2013 og frem til 2023, som er i beskæftigelse og har bopæl i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Artiklen fortsætter efter grafen.

 

Flere årsager

Både Thomas Holberg og Mona Larsen påpeger, at der er flere årsager til stigningen.

Thomas Holberg fortæller, at de seneste års politiske tiltag har øget de ældres økonomiske motivation.

– Der har været nogle fornuftige politiske reformer af arbejdsmarkedsområdet de sidste 4-5 år. De reformer har skabt et øget økonomisk incitament til at fortsætte, siger Thomas Holberg.

Ifølge Thomas Holberg består de økonomiske incitamenter blandt andet af en seniorpræmie, som er et skattefrit engangsbeløb. Derudover også et skattefradrag for de sidste to år op til pensionsalderen, og at man er stoppet med at modregne folkepensionen grundet arbejdsindkomst.

Læs også: Seniorer vil hellere bruge tiden på kontoret end på greenen

Et godt helbred spiller også en rolle i at blive længere på arbejdsmarkedet, siger Mona Larsen.

– Generelt har vi en langsomt stigende forbedring i helbredstilstanden i befolkningen, så vi har nogle, der har helbredet, lysten og arbejdsevnen til det. Dem kan der godt være kommet flere af mere årene, fortæller hun.

Som det ser ud i øjeblikket, er der mangel på arbejdskraft, og det er med til at give flere ældre muligheden for at blive på arbejdspladsen, fordi de kan være svære at erstatte, pointerer Mona Larsen.

– På nogle områder kan det være svært at få medarbejdere, så det kan være nødvendigt for nogle virksomheder at få nogle af deres ældste til at blive lidt længere, for at de kan få en produktion til at hænge sammen, siger hun.

Arbejdsgiverforening mangler de ældre

Hos Dansk Arbejdsgiverforening genkender de manglen på arbejdskraft og understreger behovet for, at de ældre bliver på arbejdsmarkedet, efter de er fyldt 67 år.

– Vi har gennem en årrække haft en større efterspørgsel på medarbejdere, end der har været medarbejdere til at imødekomme. Så for hver, der ikke vælger at gå på folkepension, men som kan se glæden og gevinsten ved at fortsætte med at arbejde, er også en klar gevinst for danske virksomheder, som har brug for de mennesker, siger Erik E. Simonsen, der er vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening.

Erik E. Simonsen mener, at man som arbejdsgiver og medarbejder kan gribe behovet an på flere måder.

– Det kan være, at der er nogle ting, man skal kigge på, som færre arbejdstimer og mere ferie, som er selvbetalt. Det er vigtigt at kunne række ud med den fornødne fleksibilitet og finde en vej, som begge parter kan se sig i, i forhold til de opgaver, der skal varetages, siger han.

Læs også: Pensionist skaber bedre arbejdsmiljø for skolelærer

Sådan gjorde vi: Journalisten søgte statistikker om Lyngby-Taarbæk Kommune i Statistikbanken hos Danmarks Statistik. Her blev der fundet en statistik om beskæftigelse blandt personer på 67 år og derover. Journalisten kontaktede herefter Thomas Holberg fra Ældre Sagen, Mona Larsen fra VIVE og Erik E. Simonsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, der kommenterede på statistikken. De tre interviews er foretaget telefonisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.