Røde partier siger nej til overvågning i kampen mod hash: »Dialog med de unge er det bedste værktøj«

Videoovervågning er blevet mere udbredt i Herlev Kommune. Her fremgår overvågning på skiltningen foran Herlev Bibliotek ved Herlev Bymidte.
Foto: Camilla Bidstrup Møller

Handel med hash er blevet et dominerende emne under valgkampen i Herlev. Flere lokale politikere peger på, at hashhandlen i løbet af de seneste år er blevet mere åbentlyst i gaderne i Herlev Kommune, og det skaber utryghed blandt borgerne.

Mens borgmesteren taler for overvågning som løsning, ønsker flere røde partier, at dialog og samarbejde med de unge, der køber hashen, er en del af løsningen.

Ibrahim Benli fra Enhedslisten mener, at kommunen skal prioritere ressourcerne på at hjælpe de unge, som har en interesse i at komme ud af kriminalitet og ønsker ikke mere overvågning.

– Vi skal bruge flere penge på SSP, til at skabe job og aktiviteter til de utilpassede unge, som til tider kan opføre sig uhensigtsmæssigt. Forbyggelse er vejen frem, siger han.

Borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) har tidligere i valgkampen talt for, at overvågning er det rigtige værktøj at bruge i kampen mod hash i Herlev.

Selvom Enhedslisten og Radikale Venstre er Thomas Gyldal Petersens støttepartier, deler de imidlertid ikke samme holdning som borgmesteren.

Hos Radikale Venstre peger spidskandidat Deniz Kucukavci også samtale, når man ønsker at skabe et tryggere miljø:  

Videovervågning har den største effekt, når:

  • Det omhandler planlagt kriminalitet i stedet for impulsiv kriminalitet
  • Det omhandler berigelseskriminalitet såsom hærværk eller tyveri fra biler
  • Det anvendes til forebyggelse af kriminalitet i kombination af andre metoder
  • Det tydeligt fremgår, at der er overvågning, så der ikke er tvivl om, at der bliver overvåget

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Dialog med de unge er det bedste værktøj. Hvis man ved, at der er et problem et sted, skal man hellere løse problemet end at skubbe det et andet sted hen. Overvågning skubber bare problemet væk, siger han.

Herlev Kommune har startet en præventiv kampagne, der kaldes for “Pas på din by – nej til at købe hash”. I forbindelse med dette er blandt andet Natteravnene blevet lært op i, hvordan de kommunikerer med de unge, så de stopper med at købe hash. Dette mener Lisbeth Nielsen, der er formand for Natteravnene, er den rigtige løsning. Natteravnene skaber tryghed i gadebilledet gennem dialog med de udsatte unge, og derfor mener Lisbeth Nielsen, at dialog og samarbejde med de unge er vejen frem.

– Der skal være masser af dialog og lytte, lytte, lytte, siger hun.

Det er ikke kun i Herlev Bymidte, at der er opsat overvågningskameraer. Det fremgår endda på skiltningen foran Kildegårdskolen, som er en af Herlevs tre folkeskoler.
Foto: Camilla Bidstrup Møller

Læs også: Hvidovre politikere vil bekæmpe motorvejsstøj: »Det er vanvittigt dyrt«

Overvågning kan have en forebyggende effekt

Hos Nye Borgerlige og Venstre lyder meldingen dog, at dialog ikke altid er vejen frem, og at overvågning godt kan være forebyggende.

Gert Biilmann fra Venstre er “stensikker” på, at overvågning har haft en positiv effekt. Han siger, at det er forebyggende at sætte videoovervågning op, for så er man bevidst om de områder, hvor man bliver overvåget.

– Hele det område, som har været dækket af overvågning, hvor kommunen har sat op på egne bygninger, har vi kunnet tage hånd om det ved at bruge det som bevismateriale til politiet, siger han.

Fakta om “Pas på din by – nej til at købe hash”

  • Kampagnen startede henover sommeren og efteråret
  • Kampagnen er lavet i samarbejde med udvalgte borgere
  • Kampagnen har til formål at belære borgerne om konsekvenserne ved hashsalg
  • Kampagnens samarbejde består eksempelvis af Natteravnene, Securitas, Politiet, Kagshuset og SSP

Kilde: Herlev Kommune

Jimmy Bach-Friis fra Nye Borgerlige mener, at overvågning godt kan have en positiv effekt. Der vil nemlig være en lille gruppe unge, som man ikke kan nå ind til.

– Man kan godt fortsætte med videoovervågning, da det har en rigtig god præventiv virkning, og det er billigere. Politiet siger også: “Dialog, glem det”, siger han.

Det er dog ikke den melding, der kommer fra Københavns Vestegns Politi. I en skriftlig udtalelse peger politikredsen på, at man arbejder på flere fronter for at bekæmpe den ulovlige handel med hash:

– Bekæmpelse af narkohandel i alle vores 11 kommuner – også i Herlev – har været i fokus. Vi er i tæt samarbejde med Herlev Kommune i denne forbindelse, blandt andet er vi en aktiv del af kampagnen “Pas på din by – sig nej til at købe hash”. Vores indsats mod narkohandel er både båret af dialog og direkte politiaktion.

Sådan gjorde journalisten: Nyheden stammer fra en debat, hvor politikere i Herlev Kommune diskuterede, hvilke remedier der skal til for at skabe mere tryghed. Interviewet er foregået over telefon.