TV: Folkedans hitter hos de unge

Af: Frederik Timm og Anders Jensen

Mange forbinder nok folkedansen med noget, der blev dyrket af vores bedsteforældre, der svingede hinanden rundt iført staldseler, træsko og bondekjoler. Men noget kunne tyde på, at den traditionsrige danseform vækker interesse hos nutidens unge.

Studenterhuset i København slog i sidste uge dørene op for nye, unge folkedansere. Ved arrangementet, der er det første af sin slags, havde i omegnen af 80 dansere valgt at kridte danseskoene.

– Halvdelen af dem, der danser herude, er nye. Måske ovenikøbet flere, Jeg tror helt sikkert, at der er en stigende interesse inden for folkedans og for folkemusik generelt, siger Adam Laugesen, der er en af arrangørerne bag aftenens arrangement.

Fællesskab og enkelthed

Den åbenlyse interesse for folkedansen er ikke tilfældigt. Det mener en anden af arrangørerne, Mads Kjøller-Henningsen.

Man kommer hinanden ved, og man får rørt ved hinanden og nogle fremmede mennesker. Det gør mere, end man tror. Der er en fællesskabsfornemmelse om, at vi hører sammen.

Læs også: TV: Ældre danser sig til livsglæde

Lektor i Dans og Æstetik på Københavns Universitet, Lis Engel, mener, at folkedansens enkelthed gør den populær for nye dansere.

– Man skal ikke stå der helt alene. Man kan bare hægte sig på den kollektive rytme og bare træde til, og det gør ikke noget, man træder forkert, for folkedansen går ikke op i det perfektionistiske.

Mads Kjøller-Henningsen er klar over, at der er nogle fordomme omkring folkedansen som noget, der hører fortiden til. Man for ham er det netop en del af charmen ved folkedansen.

– Det er jo noget, der har rødder langt tilbage. For mig er det fedt at tænke, at man har danset det i rigtig mange hundrede år.

Arrangørerne fortæller i øvrigt, at de forventer at gentage arrangementet.

One Response to "TV: Folkedans hitter hos de unge"