TV: Alvorligt syge patientgrupper drukner i kampen om støttekroner

Af Josephine Wiesener og Camilla Hertz

Kræft er hot – KOL er not. Dét går ud over de 430.000 danskere, der lever med den kronisk obstruktive lungesygdom. For når Sundhedsministeriet hvert år uddeler støtte til patientforeninger, ligger Danmarks Lungeforening langt nede på listen. Det til trods for, at der dør 16 danskere om dagen af KOL.

I 2014 blev den knap 42 millioner kroner store pulje fordelt på 111 patientforeninger. Kræftens Bekæmpelse fik som den rigeste patientforening 18 millioner kroner, og Hjerteforeningen modtog som den næststørste forening fire millioner kroner. De to rigeste patientforeninger løb derfor med over halvdelen af den samlede pulje.

Den, som har, skal mere gives

Den skæve fordeling skyldes, at Sundhedsministeriet uddeler pengene efter, hvor meget en patientforening selv kan skrabe sammen. Jo rigere en patientforening er, jo flere penge er der at hente i den offentlige støttekasse. Det er et fordelingsprincip, som sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen ikke forstår:

– Pengene burde i virkeligheden fordeles på en grundlæggende anden måde imellem en lang række mindre patientforeninger, som simpelthen trænger til pengene, og som bare ikke har de muskler, der skal til for at lave landsindsamlinger og få den opmærksomhed, som Kræftens Bekæmpelse får, siger han.

Fordelingsprincippet skal under lup

Mange af de mindre patientforeninger kæmper også med sygdomme, der er enten livstruende eller invaliderende. Derfor opfordrer Kjeld Møller Pedersen sundhedsminister Nick Hækkerup til at justere fordelingsprincippet:

– Man bør se på det antal patienter, vi kan skønne, der er, og så prøve at lave en fordeling baseret på det.