Omdiskuteret gyser splitter anmelderne

’Filmen, der gør voksne mænd bange for mørke’ og ’søvndyssende’. Paranormal Activity 3 får meget forskellige og splittede prædikater på sig i anmeldelser fra BT og Berlingske. Det springende punkt i uenigheden er i høj grad filmens langsomme tempo, som anmeldere fra film-nyt.dk og entusiast-sitet Heaven of Horror dog mener er velvalgt. 



Underspillet gys

Når Berlingskes Jacob Wendtt Jensen kalder filmen søvndyssende, skyldes det de langsomme indløb og manglen på musik. Og det er ingen hemmelighed, at Paranormal-filmene holder sig langt væk fra oversavede lemmer og karakteristiske, skrækfremkaldende lyde, som vi kender det fra Psycho. I stedet ser vi døre, der smækker uden vind, og hører uforklarlige lyde. 


»Det virker fremragende med et langsomt tema. Man skal ikke sidde og væmmes, men man får befriende chok i stedet for,« siger Bjørn Kryger Larsen, som har anmeldt filmen for undergrundsportalen film-nyt.dk. Han mener, at det underspillede og langsomme gys er i filmens favør:



»Gyset er underspillet. Den er ikke så overdrevet, selvom den er overnaturlig. Den placerer sig langt fra SAW-konceptet, som der er så meget af. Det er ikke voldsporno, det er et glimrende tilrettelagt gys«
 


Back to Basics

At filmen er stille mener også Nadja Houmøller fra entusiast-sitet Heaven of Horror. Men også hun mener, at det giver mening:



»Det er en billig film, hvor man kører på frygten for det ukendte i stedet for en masse splat. Og det fungerer rigtig godt. Mange gyserfilm i dag bruger en masse computereffekter, det skal være så blodigt. Den her går back to basics og kører på frygt« 



Gyserentusiaster tisser ikke i bukserne

»Efter at have set tredje afsnit af gyserserien ’Paranormal Activity’, overvejede jeg midt om natten seriøst at tisse i sengen fremfor at gå ud på det mørke badeværelse.« Sådan skriver BT’s Henning Høeg i sin anmeldelse af filmen.

Hverken Nadja Houmøller eller Bjørn Kryger Larsen tog dog filmen med sig hjem.

»Jeg hørte ikke nogle underlige lyde, da jeg skulle sove,« siger Bjørn fra film-nyt.dk, og Nadja fra Heaven of Horror havde heller ikke tyndslidte nerverefterfølgende.


Men begge proklamerer da også, at de er gyserentusiastiske og garvede på det punkt. Der findes ingen garanti for, at mindre sarte sjæle kan holde på vandet.

Vurdér selv, hvad du synes. Filmen fik premiere den 20. oktober og går i 49 biografer landet over 

Fakta:
– ‘Paranormal Activity 3’ er instrueret af Henry Joost og Ariel Schulman
– Den er skrevet af Christopher B. Landon og Orey Peli, som er manden bag konceptet og den første film
– Den første Paranormal Activity-film kostede kun 15.000 dollars at lave. Den indbragte 194 millioner dollars på verdensplan

Kilde: Wikipedia

Se trailer for filmen på Heaven of Horror her