Overblik: Her må du ikke ryge e-cigaretter

E-cigaretten bliver markedsført, som en vej til at ryge alle offentlige steder Foto: Arriva
E-cigaretten bliver markedsført, som en vej til at ryge alle offentlige steder
Foto: Arriva

RYGNING FORBUDT. Det er vi ved at være vant til på alle offentlige steder. Forbuddet gælder i mange tilfælde også for e-cigaretter.

Rygeloven forbyder rygning i offentligt rum, men åbner op for, at man gerne må have strammere regler, end der står i rygeloven. Selvom e-cigaretter er blevet markedsført, som et alternativ til rygning, der må nydes alle steder, så forholdet det sig langt fra sådan.

Det gør vi, fordi der stadig ikke er nogen undersøgelser, der viser om e-cigaretterne er skadelige eller ikke er skadelige

Morten Nissum Larsen, kommunikationsmedarbejder hos Arriva

NetAvisen har foretaget en rundringning for at høre, hvordan danske trafikselskaber forholder sig til e-cigaretter. Kun et selskab har ingen regler på området.

SAS

SAS fly i luften Foto: SAS Group
SAS fly i luften
Foto: SAS Group

– Man må ikke ryge e-cigaretter i vores fly, siger Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef hos SAS.

– Vi har en generel ikke-rygepolitik, som vi også synes stemmer godt overens med ikke at tillade e-cigaretter. Vi vil ikke have, at der er nogen tvivl om det er damp eller røg, der kommer fra en passager, siger hun.

Læs også: S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin

Københavns Metro

Københavns metro Foto: Metro Service
Københavns metro
Foto: Metro Service

– Vores passagerer må ikke ryge i metroen, siger Jette Clausen, kommunikationschef hos Metro Service.

– Hverken vores stewards eller vores kontrolrum kan se forskel på almindelige cigaretter og e-cigaretter, derfor har vi valgt, at man heller ikke må ryge e-cigaretter, siger Jette Clausen.

– Vi har også haft med i overvejelserne, at man ikke kender den potentielle sundhedsrisiko ved e-cigaretter, siger hun.

Arriva

To Arriva-toge Foto: Arriva
To Arriva-toge
Foto: Arriva

– Det er ikke tilladt at ryge e-cigaretter i vores toge, fordi vi sidestiller det med at ryge almindelige cigaretter, siger Morten Nissum Larsen, kommunikationsmedarbejder hos Arriva.

– Det gør vi, fordi der stadig ikke er nogen undersøgelser, der viser om e-cigaretterne er skadelige eller ikke er skadelige, siger Morten Nissum Larsen.

– Det er klart, at det sundhedsmæssige aspekt er altoverskyggende, og så er det også nemmere at opretholde reglerne, fordi det kan være svært at se forskel på en e-cigaret og en almindelig cigaret, siger han.

Læs også: NetAvisen undersøger: Butikker sælger ulovlige e-cigaretter

Aarhus Taxa 

En Aarhus Taxa på vejen Foto: Aarhus Taxa
En Aarhus Taxa på vejen
Foto: Aarhus Taxa

– Vi har ingen regler på området, dog må E-cigaretter ikke benyttes i vogne der udfører kørsel for Midttrafik, fordi det er et krav fra deres side, siger Ulrik Fredensborg, vognmand og bestyrelsesmedlem i Aarhus Taxa.

Aarhus Taxa meddeler, at man vil overveje, hvilke regler der skal gælde på området i fremtiden.

Scandlines

Scandlines færge på vandet Foto: Scandlines
Scandlines færge på vandet
Foto: Scandlines

– På vores færger er det ikke tilladt at ryge e-cigaretter. Vi sidestiller e-cigaretter med almindelig cigaretter, ligesom f.eks. Københavns Lufthavn har gjort, siger Anette Svendsen, Communications Manager hos Scandlines.

– Nogle af vores kunder har tidligere troet, at når dampen fra e-cigaretter steg op, så var det fra almindelige cigaretter. Vi vil ikke pålægge vores personale den kontrolfunktion, siger hun.