E-dampere dumper nyt lovforslag

Flere og flere danskere vælger e-cigaretten frem for almindelige smøger Foto: TBEC Review
Flere og flere danskere vælger e-cigaretten frem for almindelige smøger
Foto: Vaping360.com

Et nyt lovforslag der træder i kraft den 1. november, der strammer reglerne for e-cigaretter møder nu kritik fra e-damperne selv.

– Der er flere ting i det nye lovforslag, vi er utilfredse med. Vi er af den vurdering, at der vil være en periode på op til seks måneder, hvor al e-cigaret rygning vil være ulovligt. Vi er også meget utilfredse med, at vi risikerer at komme ind under ”Loven om Røgfri Miljøer”, fortæller formand for Dansk e-Damper Forening Kim Dabelstein Petersen.

De seneste år er markedet for e-cigaretter vokset, og flere og flere er begyndt at ”dampe”. Sundhedsstyrelsen antager, at der er op i mod 200.000 danskere der til dagligt bruger e-cigaretten. Derfor sætter sundhedsministeren nu ind.

Det er i mine øjne en sundhedskatastrofe
Kim Dabelstein Petersen, formand for Dansk e-Damper Forening.

– I dag er der ingen kontrol med hverken e-cigaretterne, væskerne eller de butikker, der sælger produkterne. Og forbrugerne aner ikke, hvad det er, de køber. Det dur ikke. Af hensyn til forbrugerne bliver vi nødt til at få mere kontrol med markedet, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Læs også: Overblik: Her må du ikke ryge e-cigaretter

Et spørgsmål om liv og død 

Det nye lovforslag vil stort set ligestille e-cigaretter med almindelige cigaretter, men det er ikke det eneste, der bekymrer Kim Dabelstein Petersen. Problemet er meget større end som så, siger formanden af Dansk e-Damper Forening.

– Mange brugere af e-cigaretter vil falde tilbage på den almindelige tobaksmøg. Det er jeg slet ikke i tvivl om, og det er i mine øjne en sundhedskatastrofe. I princippet er vi jo ligeså meget i mod cigaretterne, som alle andre og for mange af os er det jo et spørgsmål om liv og død.

Læs også: Så skadelige er dine e-cigaretter

Hos Kræftens Bekæmpelse er man dog af en anden opfattelse, og de tror ikke lovforslaget vil have indflydelse på folks rygevaner.

– De fleste af dem, der bruger e-cigaretter ryger i forvejen almindelige cigaretter. Jeg tror derfor ikke, at de vil falde tilbage på tobaksmøger af den grund, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for rygestop og tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse.

Kampen for dampen

Dansk e-Damper Forening vil i morgen kl. 14 holde demonstration på Christiansborg Slotsplads mod det nye lovforslag i håb om, at regeringen vil tage deres sag op.

– Vi håber, at der kommer nogle politikere, og nogle journalister der vil snakke med os, og prøve at forstå den problemstilling, der ligger i det her, siger Kim Dabelstein Petersen, formand for Dansk e-Damper Forening.