Patientforening: Travlhed på sygehuse skader patienterne

Mangel på sygeplejersker er et problem i akutmodtagelserne på de danske sygehuse.  Foto: morguefile.com
Mangel på sygeplejersker er et problem i akutmodtagelserne på de danske sygehuse.
Foto: morguefile.com

Næsten 60 procent af sygeplejerskerne på landets akutmodtagelser har oplevet, at kvaliteten i behandlingen falder på grund af travlhed, der skaber et dårligt arbejdsmiljø. Det viser den seneste rapport fra Dansk Sygepleje Råd. Patientforeningen er bekymret.

-Når folk bliver mere syge i stedet for raske på sygehuset, så er det et problem, siger Niels Jørgen Langkilde, foreningssekretær i Patientforeningen. Og problemet er, ifølge Langkilde, tydeligt, hvis man kigger efter i klagesagerne.

-Du vil kunne se i de mange klagesager, at travlheden netop er årsagen til, at det går galt, oplyser Langkilde.

Når folk bliver mere syge i stedet for raske på sygehuset, så er det et problem

Niels Jørgen Langkilde, foreningssekretær i Patientforeningen

 

HER KOMMER AKUTSYGEHUSE I DANMARK

Nordjylland: 3
Midtjylland: 5
Syddanmark: 4
Sjælland: 4
Hovedstaden: 5
Bornholm: 1

Det er blandt andet oversete ting på røntgenfotografier og forkert stillede diagnoser, der er de mest alvorlige konsekvenser af travlheden, men Niels Jørgen Langkilde vil ikke generalisere.

– Jeg skal ikke kunne sige, om det er sådan alle steder, det tror jeg næppe, det er, men der er bestemte erfaringer med en række steder landet over, hvor travlhed forårsager ringere kvalitet, fortæller Langkilde.

Læs også: Bureaukratiet æder sig ind på de varme hænder

Slagelse Sygehus oplever ikke patientskader

Vicedirektør og lægechef, Vagn Bach, fra Slagelse Sygehus mener ikke, at travlhed skader patienterne – i hvert fald ikke på Slagelse Sygehus. De har i de seneste år registreret et dalende tal for dødelighed.

-Vi prøver at forbedre processerne i akutafdelingen således, at vi ikke laver dobbeltarbejde. Vi får taget blodprøverne noget før, vi får taget røntgenbillederne noget tidligere, og vi får dem ordineret tidligere, der hvor det er muligt – allerede inden lægen kommer, udtaler Vagn Bach.

Slagelse Sygehus har trods en igangværende omlægning i akutafdelingen kunnet nedbringe vente- og behandlingstid, så 70 procent af skadestuepatienterne er færdigbehandlede inden for to timer. Det fremgår af en pressemeddelelse, som kommer i kølvandet på rapporten fra Dansk Sygepleje Råd.

-Vi påstår ikke, at der ikke er arbejdsmiljøproblemer i akutmodtagelserne. Vores udmelding er, at vi ikke kan se, at det skader patienterne.