Pizzaen overhaler frikadellen

Danskerne er nu så vilde med pizza, at den har overhalet frikadellernes popularitet.
Danskerne er så vilde med pizza, at den nu har overhalet frikadellens popularitet.

Der går kun tyve dage mellem hver pizza, som vi danskere spiser. Det gør nu pizzaen til en mere populær spise end de klassiske frikadeller. Det viser analyser af danskernes madvaner, som FDB har foretaget.

Det er ikke helt tilfældigt, at pizzaen har gået sin sejrsgang over hele verden, mener Sven Skafte Overgaard, der er adjunkt ved Ernæring og Sundhed på Metropol.

– Vi kan godt lide ting, der er fede og salte og har smagen af umami, som er en kødsmag, der også findes i tomat og smagsforstærkere. Her boner pizzaen ret godt ud, siger Sven Skafte Overgaard.

Man kan bruge alt fra hestekød til elg, altså alt muligt på en pizza og opnå en god profit på dem
Sven Skafte Overgaard, adjunkt ved Ernæring og Sundhed på Metropol

Sven Skafte Overgaard mener også, at i en tid hvor tingene skal gå hurtigt, så har vi brug for lette løsninger en gang i mellem, og her hjælper pizzaen os. Pizzaen er samtidig båret frem af, at vi i en periode forbandt mad fra middelhavslandende som olivenolie, vin og pasta med noget sundt, fortæller Sven Skafte Overgaard.

Alt fra hestekød til elg

Pizzaen er ikke kun populær hos os, der spiser den, men fødevareindustrien har også haft interesse i pizzaens popularitet.

Hvad er umami?
Umami er den femte grundsmag, og man kan beskrive den som en ”kødelig” smag. Det betyder ”velsmag” på japansk. Umami kan fremstilles kemisk og bruges som smagsforstærker. Det findes dog også naturligt i en række fødevarer. Her kan bl.a. nævnes kartofler, tang, soja, fisk, kød, tomat, spinat, parmesanost, emmentaler, svampe, skaldyr og naturlig modermælk.

– Pizzaer er billige at producere, og man kan bruge alt fra hestekød til elg, altså alt muligt på en pizza og opnå en god profit på den, siger Sven Skafte Overgaard

LÆS OGSÅ: Salt får comeback som kostråd

Selvom pizzaen nu har overhalet frikadellen, er frikadellen stadig populær blandt danskerne, og hver dansker spiser i gennemsnit den klassiske blanding af ko og gris hver 25. dag. Sven Skafte Overgaard mener også, at der er plads til både frikadeller og pizza i Danmark.

– Madkultur rummer i dag både frikadeller, pizza, sushi og kikærter på én gang, forklarer Sven Skafte Overgaard.