Politi sætter droner ind i eftersøgninger

Politiet har brugt drone i en forsøgsordning. Her ses en af de modeller, der er blevet fløjet med.Foto: Flickr
Politiet har brugt droner i en forsøgsordning. Her ses en af de modeller, der er blevet fløjet med – en DJI Inspire.
Foto: Flickr

Nu er det ikke længere kun hunde, som politiet sætter i gang, når en person skal findes. I stigende grad forsøger politiet sig med droner i luften. To politikredse har forsøgt sig med at bruge de ubemandede flyvemaskiner siden maj sidste år.

– I Nordjylland har dronerne været brugt til humanitære eftersøgninger. Og så har de været brugt i nogle enkelte tilfælde omkring nogle gerningssteder til kriminaltekniske undersøgelser, fortæller leder for teknisk efterforskning i Nordjyllands Politi, Søren Jensen.

En humanitær eftersøgning er politiets betegnelse for en eftersøgning, hvor man leder efter en person, der ikke er mistænkt for kriminalitet – fx en person med demens, der er faret vild. Dronernes størrelse gør dem til et effektivt supplement til traditionelle hjælpemidler, som politiet normalt bruger i den slags situationer.

Som teknologien udvikler sig, vil vi naturligvis løbende kigge på mulighederne. Men det er et arbejde, der stadig pågår
Talsmand for Rigspolitiet, Thomas Kristensen.

Ikke helt problemfrie

– Vi har været ude og flyve nogle gange, hvor droner har været brugt sammen hunde og helikopter. Vi har ikke fundet nogen i de konkrete situationer, men de har været med til at kunne udelukke at personen har befundet sig i et bestemt område, siger Søren Jensen.

I områder med mange træer kan droner komme frem og give overblik, hvor en helikopter ikke kan. Selv trænede politihunde kan have svært ved at få færten i vådområder. Her hjælper droner til at undersøge fx en mose hurtigere end hvis betjente skal have vaders på og finkæmme stedet selv. Men Jensen understreger, at de traditionelle hjælpemidler langt fra kan lægges på hylden endnu. Sådan som teknologien er nu, er dronerne langt fra fejlfri.

– Der er nogle tekniske problematikker ved droner. Der er vejret, som kan drille. Og så har det været droner, vi har prøvet af, som ikke har været helt udviklet i softwaren fra starten af, så der har vi skullet lave nogle tilpasninger, for at de virker optimalt, forklarer han.

Ikke nogen fast plan for fremtiden

Det er Rigspolitiet, der har besluttet, at man skal afprøve maskinerne i Nordjyllands og Nordsjællands politikreds. Om flere betjente skal have dronekørekort i fremtiden, er noget, som Rigspolitiet i skrivende stund er i gang med at vurdere. Der er ikke taget nogen endelige beslutninger endnu.

– Som teknologien udvikler sig, vil vi naturligvis løbende kigge på mulighederne. Men det er et arbejde, der stadig pågår, siger talsmand ved Rigspolitiet Thomas Kristensen.