Rådhuspladsen bliver grøn for en eftermiddag

Irsk folkedans, musik og farven grøn i alle afskygninger. Sådan fejres Sct. Patrick’s Day verden over på søndag.
Foto: Carina Saxtorph

Når de fleste tænker på Irland og Sct. Patrick’s Day, dukker billeder af trekløvere og kolde Guinness op. Den irske nationaldag er kendt over hele den vestlige verden, og Danmark er ingen undtagelse.

Særligt de seneste år har københavnerne taget festdagen til sig, og søndag bliver der derfor afholdt flere event over hele byen.

I den anledning bliver Rådhuspladsen i København på søndag den 17. marts forvandlet til et mekka af folkedans, musik og meget mere under sloganet “Everybody is Irish on Sct. Patrick’s Day”.

Bag arrangementet er Copenhagen Sct. Patrick’s Day Parade, som for femtende år i træk har arrangeret den årlige parade gennem Københavns gader. Paraden har oplevet stor opbakning og interesse fra københavnerne.

–  Til at starte med var vi cirka 300 deltagere, men i år er vi 800- 1200 deltagere, siger intiativtager og arrangør Marianne Green.

Hun kan mærke en større fællesbevidsthed omkring den irske højtid og mener, at medieromtale og Facebook har gjort Sct. Patrick’s Day mere synlig.

– Vi behøver ikke længere forklare hvem vi er. Folk på gaden er gået fra at spørge “Hvad er det her?” til at sige “Nårh, nu kommer de!” siger Marianne Green.

FAKTABOKS:

    • Sankt Patrick er Irlands nationalhelgen
    • Han bragte kristendommen til Irland og var biskop af Armagh
    • Irland fejrer Sct. Patrick’s Day d. 17 marts, sankt Patricks dødsdag
    • Trekløveren (Shamrock), symboliserer treenigheden og blev brugt af Sankt Patrick til at kristne irerne

Kilde: Nationalmuseet

Traditioner uden grænser

Den stigende interesse for irsk kultur stammer fra 1990’erne, hvor Riverdance, irsk folkemusik og den irske pubkultur blomstrede op i Europa. Men det er ikke første gang, udenlandske traditioner har fundet fodfæste i den Danmark.

– Faktisk indeholder næsten alle traditioner elementer fra andre lande. Måden, vi fejrer jul på, er inspireret af først tyske, siden amerikanske og svenske traditioner, og påskeharen er også hoppet over grænsen fra Tyskland, siger Caroline Nyvang, Seniorforsker ved Danskfolkesamling.

-De traditioner, danskerne holder i hævd, handler i højere grad om et større fællesskab. Sct. Patrick’s Day fejres normalt i lande med mange efterkommere fra de britiske øer – det har vi ikke i Danmark – men det kan være, at den fremspirende pubkultur kan skubbe på.

læs også:Påskeæg og blowjob: Traditioner er i opbrud

Sct. Patrick’s Day-paraden starter søndag den 17. marts klokken 13 på Rådhuspladsen i København, hvor der blandt andet vil være gratis ansigtsmaling til børn, irisk folkemusik og folkedans.

-Vi har en grøn afdeling af paraden, hvor alle der har grønt på kan være med! Det er ligegyldigt, hvem du er og hvor du kommer fra, så længe du har grønt på, siger Marianne Green.

Sådan gjorde vi: Idéen opstod gennem en begivenhedsinvitation på Facebook. Journalisten fandt kilder og gennemførte interviews over telefonen.