Druk i toget: “For mig er toget mere end et transportmiddel”

Anton Nielsen, erhvervsøkonomistuderende på Roskilde Universitet
Anton Nielsen, erhvervsøkonomistuderende på Roskilde Universitet

Anton Nielsen, 23 år, erhvervsøkonomistuderende ved Roskilde Universitet, er en af de unge, som får sig en tår over tørsten i den offentlige transport. Han indtog den samme høje mængde alkohol i toget før og efter 2014, hvor det blev lovligt at indtage alkohol i moderate mængder på de mørkeblå passergersæder.

– Jeg kan huske gallaen i 2009 i 1. g, hvor jeg havde været på arbejde. Jeg fik fri klokken 19 og gallaen startede klokken 18, så jeg skulle få en skid på, og det skulle gå rigtig hurtigt. Så jeg købte en flaske fiskefjæs og drak den halve i toget, og jeg blev rigtig fuld, siger han.

Det kan være appellerende for unge at tilegne sig rum, gøre et offentligt sted til sit eget, redefinere et kedeligt voksenrum til et energiladet, ungdommeligt rum med fest og ballade.
Sébastian Tutenges, lektor ved Psykologisk Institut, Center for Rusmiddelforskning i København

Læs også: København søger unge til at tale om stoffer og druk  

Tager toget for sjov
Anton Nielsen drikker ikke kun alene i toget, han drikker også sammen med sine venner. For ham er toget mere end et transportmiddel, hvor han skal fra A til B. Han tager også den offentlige transport for sjov, hvor han ikke har en klar destination.

– Jeg har en gruppe gutter, vi kalder os selv en loge. Og for to år siden havde vi jubilæum, hvor meste delen af dagen gik på, at vi kørte et stop ad gangen og så stoppede vi på perronen og lavede ølstafetter. Vi skulle ikke et bestemt sted hen, vi kørte bare med tog. Derudover tog vi også Helsingør-Helsingborgfærgen, hvor vi sejlede frem og tilbage, imens vi drak os fulde i Fernet Branca, siger han.

Han synes, det er kedeligt og ensformigt at drikke derhjemme. Det er sjovt meget mere spændende at drikke sig fuld i den offentlige transport, og udfordre de autoriteter, som er knyttet til et offentligt rum.

Udfordre det offentlige rum
Det er lige præcis det at udfordre et ellers neutralt, offentligt rum, som kan være appellerende for de unge, vurderer Sébastian Tutenges, lektor ved Psykologisk Institut, Center for Rusmiddelforskning i København:

–  Det kan være appellerende for unge at tilegne sig rum, gøre et offentligt sted til sit eget, redefinere et kedeligt voksenrum til et energiladet ungdommeligt rum med fest og ballade.

Det kan være et oprør mod voksenautoriteter og kedelige byrum, samtidig med at kunne positionere sig selv, imens andre kigger på, vurderer han. Det handler i høj grad for Anton Nielsen om, at sende beskeder ud til omverdenen, når han drikker i den offentlige transport.

–  Det handler om at se mig og se mig. Det er noget rebel noget om, at det ikke skal være så tørt og kedeligt det hele, slutter han.

Læs også: TV: De rydder op efter din vilde druktur