Radio: Netto vil nedsætte madspild med 50 procent inden 2030

Torsdag den 16. marts 2017 offentliggjorde Netto i en pressemeddelelse som den første supermarkedskæde i Norden tallene for deres madspild for 2016, som lå på 17.000 tons. Dette kommer i kølvandene på, at emnet madspild er blevet gradvist større og større i Danmark.

Under 3GF’s årsmøde i København i 2016 blev der for første gang præsenteret en internationalt anerkendt madspildsmåler, der både giver private virksomheder og myndighederne mulighed for at måle og bekæmpe madspild.

Fakta om madspild
Madaffald defineres som alt affald, der stammer fra mad. I Danmark smides der hvert år omkring 700.000 tons mad ud, som kan spises. De 700.000 tons madspild kan fordeles på følgende punkter:
– Husholdningernes madspild udgør årligt 260.000 tons.
– Servicesektoren står for årligt 227.000 tons madspild, heraf 163.000 tons fra detailhandlen, 29.000 tons fra hoteller og restauranter og 31.000 tons fra institutioner og storkøkkener.
– Fødevareindustrien står for et årligt madspild på 133.000 tons.
– Primærproduktionens madspild udgør 100.000 tons om året.Kilde: Stopspildafmad.dk

Læs også: Øko-danskere får flere bæredygtige madmuligheder

Anerkendt madspildsmåler medfører handling
Nettos landedirektør, Brian Seemann, lægger vægt på, at netop denne madspildsmåler har medført handling fra Nettos side:

– Vi har haft noget spild, og den internationalt anerkendte madspildsmåler, der kom i 2016, har medfødt, at vi i Netto har sat os et mål om at nedsætte vores madspild med 50 procent frem mod 2030.

Netto har nu tænkt sig, udover kun at inddrage foreninger og organisationer, at henvende sig til deres kunder for at komme med nye idéer og initiativer, der kan mindske madspildet.

Vi skal mindske spildet i butikkerne, men også donere endnu mere mad til organisationer og institutioner
Brian Seemann, landedirektør Netto.

Kunder positive over for ny retning
Nettos madspild berører de Netto-kunder, som NetAvisen har snakket med. Kunden Ken Shelton, der oprindeligt kommer fra Mozambique, lægger særlig vægt på, hvor mange der går rundt og sulter i verden, og hvor meget mad Vesten spilder. Han mener, at det er positivt, at Netto nu går ind i kampen for at mindske madspildet.

– Jeg synes, at det er fedt, hvis der er nogen, der vil gøre noget ved det, og hvis vi bare kunne genbruge halvdelen af produkterne, der bliver spildt, ville det være fedt.

Læs også: Sådan undgår du madspild i fryseren

Ambitiøst projekt
Brian Seemann vil ikke direkte svare på, hvorvidt det er realistisk at nedsætte madspildet med 50 procent inden 2030, som Netto har sat som mål. Han tilkendegiver, at Netto bevidst har valgt at læne sig op ad FN’s globale mål.

– Det er et meget ambitiøst projekt. De sidste 2 år har vi mindsket madspildet i Netto med 10 procent hvert år. Vi skal mindske spildet i butikkerne, men også donere endnu mere mad til organisationer og institutioner i stedet for at lade det gå til spilde.

Kunderne i Netto er i hvert fald positivt stemte over for den nye retning, som Netto bevæger sig i. Kunderne vil gøre deres for at mindske det personlige madspild ved at spise mindre mængder, købe produkter tæt på udløbsdatoen og spise al indkøbt mad, inden de køber nye varer.