Pengespild i daginstitutioner

Det kan være en dyr fornøjelse at være daginstitution på Frederiksberg. I hvert fald, når der skal købes mad og nyt legetøj gennem kommunens tvungne indkøbsordninger.  

»For to år siden  oplevede vi, at 40 agurker kostede 1100 kroner, og vi måtte jo ikke købe dem andre steder. Så kan det altså bedre betale sig, hvis vi selv har lov til at rende over i Netto,« siger lederen i Børnehuset Sankt Jørgen på Frederiksberg Lene Maagøe. 

Og selvom kommunen i dag handler med et andet firma, hvor agurkerne ikke koster 27,50, oplever Lene Maagøe stadig, at kommunens priser ofte er langt højere end i de lokale supermarkeder. Hun tilføjer dog, at hun på mange måder er glad for kommunens aftaler:

»Indkøbsaftalerne kan bestemt give gode aftaler, som vi har glæde af. Min utilfredshed går på, at vi ikke bare har mulighed for at bruge ordningen, men at vi skal bruge den.« 

  

Frederiksberg kommune afviser kritik

Hos Frederiksberg Kommune afviser man, at det vil være billigere at give institutionerne frit valg. Daginstitutionerne glemmer nemlig at regne alle udgifterne med. For når en pædagog bruger tid på at gå ned i Netto og handle ind, skal hendes timeløn lægges oven i prisen på varerne. Det er timer, der bliver taget fra børnene, siger afdelingschef fra afdelingen Udbud og Indkøb på Frederiksberg Kommune, Adam Hey. 

 "Pædagogernes opgave er primært at passe børnene i institutionen, men hvis dette kan passes ind med mindre indkøb som led i det pædagogiske arbejde, så er der ikke noget til hinder for det. Det afgørende er, at når der er indgået forpligtende aftaler om køb af varer for mange institutioner til en god pris, så er det de aftaler, der skal benyttes,” siger Adam Hey.

Men sådan kan man ikke gøre det op, mener Lene Maagøe. 

"Vi kunne sagtens have det som en aktivitet en gang imellem at gå i Netto sammen med børnene eller at gå ned og handle legoklodser sammen,” siger hun.

Formand for Børneudvalget på Frederiksberg, Pernille Høxbro (K), er enig med Adam Hey i, at det ikke er pædagogernes opgave at handle ind. 

»Vores egne aftaler var billigere« 

Også Børnehuset Nyelandsgården på Frederiksberg oplever, at kommunens tvungne indkøbsordning er for dyr. 

"Det var langt billigere for os, dengang vi kunne hente vores egen aftale hjem," siger Lene Draaby, som er leder for Nyelandsgården.

For hende er det største problem ikke, at hun ikke må købe tilbud ind i Netto og Føtex, men at den ordning, kommunen har forhandlet hjem, er dyrere end den ordning, hun tidligere selv forhandlede hjem til institutionen. 

Ifølge Pernille Høxbro, er det ikke kun et spørgsmål om pris:

»Vi er jo på samme hold som daginstitutionerne. Vi er også kun interesseret i at skaffe de bedste priser. Men der er andre parametre end pris på spil. Fx skal vi også sikre os, at de varer vi bestiller hjem er miljørigtige og af god kvalitet,« siger hun.

Læs også: 

Forældre utilfredse med ferielukning

Sygeliggjorte børn

 

Læs også: 

Forældre utilfredse med ferielukning

Sygeliggjorte børn