Eksperter advarer imod glutenfrie diæter for ikke-allergikere

Er du også hoppet med på glutentrenden, selvom du ikke er glutenallergiker? Så burde du måske overveje det en ekstra gang. Eksperter fraråder ikke-allergikere til at gå på en glutenfri diæt Foto: Josephine Blachman
Er du også hoppet med på glutentrenden, selvom du ikke er glutenallergiker? Så burde du måske overveje det en ekstra gang. Eksperter fraråder ikke-allergikere til at gå på en glutenfri diæt.
Foto: Josephine Blachman

Det er blevet mere populært end nogensinde at købe glutenfrie produkter, også selvom man hverken har cøliaki eller på anden vis er gluten sensitiv. Maja Lindstrøm Sejersen fra Dansk Supermarked konstaterer, at efterspørgslen og salget af glutenfrie produkter er steget markant inden for det seneste år.

Men trenden har en bagside. For det er ikke ubetinget sundt at fjerne gluten fra sin kost, hvis ikke man har glutenallergi – også kaldet cøliaki, forklarer diætist på Frederiksberg Hospital, Charlotte Humble Andersen.

Hun beskæftiger sig til dagligt med patienter, der har ubehag, efter at de har eksperimenteret med forskellige diæter. Og hun fastslår, at hun aldrig vil anbefale en glutenfri diæt til personer, der ikke har symptomer eller er blevet diagnosticeret med cøliaki.

– Jeg har flere patienter, der har været på stenalderkost i flere år, hvor de lever af palæomad og glutenfri produkter, så kommer de med kronisk forstoppelse og dårlig mavefunktion, siger Charlotte Humble Andersen.

Fuldkorn er et nødvendigt

Charlotte Humble Andersen mener, at symptomerne kan skyldes, at folk ikke sætter sig ordentligt ind i diætens mangler. Og så kommer de for eksempel til at mangle fuldkorn, som har afgørende betydning for vores mave-tarm region.

–Vi ved at dem, som mangler fuldkorn i deres hverdag, har større risiko for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme og fordøjelsesproblemer. Så på sigt er der nogle risikofaktorer forbundet med denne trend, siger Charlotte Humble Andersen.

Charlotte Humble Andersen forklarer, at fuldkorn er ekstremt vigtige for kroppen, da de indeholder en høj koncentration af mineraler, proteiner, kostfibre samt b- og e-vitaminer, som giver kroppen næring og er vigtig i forebyggelsen mod tarmproblemer.

Læs også: Hvad mangler under pølsen?

Glutenfri diæt kan være ensidig, men skal være alsidig 

Umahro Cadogan er uddannet biokemiker og har skrevet flere kogebøger. Han mener, at glutentrenden kan være problematisk, fordi mange spiser ensidigt og tror, at alt, der ikke indeholder gluten, er sundt.

–Det sker ofte, at man dropper brød og pasta fuldstændigt. Så dem, som er vant til at spise havregryn og rugbrød som starter en glutenfri diæt, hvor de hverken har cøliaki eller er sensitive, får måske den udfordring, at de ikke får nok fibre, med mindre de husker at spise glutenfri fuldkornsprodukter og bønner i stedet. Når man ikke har et problem med gluten, kan man spise glutenfrit, men man skal tænke sig om, siger Umahro Cadogan

Umahro Cadogan mener, at man kun bør følge diæten fuldstændig, hvis man er allergiker eller sensitiv overfor gluten.

Læs også: Allergiker:”Nye glutenfri produkter er som juleaften”

Overlæge på Gentofte Hospital Steffen Friis er ekspert i mave-, tarm-og leversygdomme. Han påpeger, at gluten ikke er nødvendig i vores kost, men forklarer samtidig, at det er vigtigt at spise alsidigt og huske de vigtige mineraler, der erstatter det hvide brød.

–Det hvide brød kan sagtens erstattes af majs brød og ris. Det er trods alt fødevarer, der indtages som den primære kulhydrat-kilde i hovedparten af verden. Men som i de lande skal der indtages en del grøntsager, der giver et bedre afføringsmønster og lidt mere luft i tarmen, siger Steffen Friis.

Steffen Friis forklarer, at han har flere patienter, der kommer med symptomer foreneligt med irritabel tyktarm, som han anbefaler at gå på en glutenfri diæt. Disse patienter får det meget bedre, og samtidig bliver de mere fokuserede på deres madvaner, som bliver sundere og mere varierede end før, det kræver bare man er bevidst om det, man gør.