Af Clara Petri Hansen, Line Marie Sommer og Tobias Bonde Simonsen
Udlændingestyrelsen vil i fremtiden tilbyde deres medarbejdere lønnet arbejdstid i toget. Det gør de for at undgå medarbejderflugt, når styrelsen skal flytte deres arbejdsplads fra København til Næstved i 2020.
Forsker i arbejdsliv Jeppe Lykke Møller vurderer dog, at tilbuddet kan møde juridiske problemer.
– Det kan blive problematisk, fordi arbejdspladsen skal godkendes. Eksempelvis skal et kontor være udstyret med hæve-sænkeborde. Det er ikke en mulighed i toget, siger han, og tilføjer, at der også er en række lavpraktiske problemer forbundet med arbejdstid i toget.
– Det kan være problemer med, at få en siddeplads i toget, hvis det er overfyldt. Når toget er overfyldt, kan det være svært at arbejde, fordi der er meget støj og afbrydelser fra de andre passagerer, siger Jeppe Lykke Møller.
Styrelse: Togarbejde kræver de rette forudsætninger
Udflytningen af Udlændingestyrelsen er resultatet af regeringens ambitiøse plan om at flytte godt 4.000 arbejdspladser fra Region Hovedstaden til de øvrige fire regioner. Udlændingestyrelsen har udarbejdet forskellige tilbud for at holde på deres medarbejdere, arbejdstid i toget er et af tilbudene.
Læs også: Udflytning: Tjek københavnernes nye navne
Udlændingestyrelsen mener, at flere af medarbejdernes arbejdsopgaver sagtens kan udføres i toget. Styrelsen erkender dog, at arbejdstid i toget kræver de rette forudsætninger.
Med toget til Næstved
- Udflytningen af Udlændingestyrelsen er en del af regeringens udflytningsplan “Bedre Balance II”
- Mellem 350 og 400 medarbejdere i Udlændingestyrelsen kan forvente at skulle flytte til Næstved
- Udlændingestyrelsen Borgerservice flytter også med, så borgere, som benytter den, kan også forvente at skulle tage til Næstved
Kilde: Udlændingestyrelsen
– Medarbejderne skal have adgang til internettet og en ordentlig siddeplads, siger Steen Nielsen, som er chefkonsulent i Udlændingestyrelsen. Men han tilføjer også, at det ikke er alle arbejdsopgaver, som kan udføres i toget.
– Det er også helt væsentligt, at medarbejderne holder sig for øje, at de ikke kan behandle personfølsomme oplysninger i toget, fastslår han.
Mulighed for fordybelse
Arbejdstid i toget kan også have fordele for medarbejderne trods de praktiske problemer, fortæller Jeppe Lykke Møller.
– Noget af det som udfordrer vores moderne arbejdsliv er, at vi mangler et tidsmiljø, som fordrer koncentration. Ved at arbejde i toget kan man opleve, at man er bedre forberedt, når man kommer frem, siger han, og understreger igen, at det kræver de rette forudsætninger i toget.
Om tilbudet viser sig at være en succes eller ej, kan Udlændingestyrelsen endnu ikke svare på.
– Vi ved først om det er en god idé, når vi har gennemført ideén. Og vi flytter først til Næstved i foråret 2020, pointerer chefkonsulent Steen Nielsen.
Sådan gjorde vi: Vi faldt over en artikel på DR, som beskrev, at Udlændingestyrelsen ville tilbyde deres medarbejdere lønnet arbejdstid i toget. Der er dog ingen information om, hvorvidt tilbuddet er en god idé. Derfor var det oplagt at høre en ekspert på området samt pendlere, som normalt arbejder i toget. Interviewene med Jeppe Lykke Møller og Steen Nielsen er foretaget telefonisk, mens voxpoppen er foretaget i toget på strækningen mellem København H og Næstved.