Arbejdsgiverjul presser feriepriserne

Julen falder, så danskerne får et minimum af gratis feriedagen, hvilket presser priserne på julerejser. Foto: Mychele Daniau
Julen falder, så danskerne får et minimum af gratis feriedagen, hvilket presser priserne på julerejser.
Foto: Mychele Daniau

Juleaften falder en lørdag, og det betyder færre gratis fridage til danskerne. Det har betydning for rejseselskaberne, som må sænke priserne for at lokke danskerne ned til sol og strand, siger blandt andre pressechef for TUI, tidligere kaldet Star Tour, Nikolai Johnsen.

Faktisk er kommunikationschef hos Apollo, Glenn Bisgaard, rejseambassadør hos Bravo Tours, Stig Elling og Nikolai Johnsen alle enige om, at arbejdsgiverjulen kan have betydning for, hvor meget julerejser kan sælges for.

– I år bliver rejserne en smule billigere, og det hænger sammen med, at det er en rigtig arbejdsgiverjul, hvor der er færre gratis feriedage. Det gør det mindre attraktivt at tage på ferie hen over julen. Det betyder, vi bliver nødt til at sænke prisen, lige som alle andre i branchen, så vi kan fylde flyene og hotellerne, siger Nikolai Johnsen.

I år er det ikke en lige så god business at være rejseselskab i julen, men set fra forbrugernes synspunkt får man meget ferie for sine penge.
Glenn Bisgaard, kommunikationchef hos Apollo

50.000 danskere rejser stadig i julen

Det anslås, at omkring 50.000 danskere hvert år rejser udenlands for at fejre eller undgå julen, siger Stig Elling, rejseambassadør hos Bravo Tours. Og danskerne er generelt begyndt at rejse mere. Derfor er der også en let stigning i antallet af danskere, der rejser hen over julen.

Læs også: Interessen for julehjælp eksploderer

Juristen Sara Andersen og hendes familie har gennem mange år holdt jul i blandt andet Thailand, Zanzibar, Sverige og USA. Hun værdsætter at kunne slippe for alt juleræset.

– Der er meget stress i forhold til julen. Der er rigtig mange ting, man skal leve op til og rigtig mange ting, man skal gøre. Og for os har det bare været super fedt at kunne sige farvel til det hele og være sammen med vores unger. Vi vil hellere bruge julen på nærhed, siger Sara Andersen.

Gratis feriedage motiverer rejselysten

Men i år skal danskerne bruge deres hårdt opsparede feriedage eller betale for at holde fri, hvis de vil på ferie i julen. Det holder dog ikke Sara Andersen og familien tilbage.

– At det er en arbejdsgiverjul, har ikke afgjort, om vi skulle rejse i år, men det er klart, at man kigger og tænker over, hvor mange gratis feriedage man har. Vi ville have rejst lige meget hvad, men antallet af gratis feriedage bestemmer, hvor længe vi rejser, siger Sara Andersen.

Læs også: Julefrokosterne nærmer sig: Tænk jer om, mænd

Sara Andersen uddyber, at familien sidste år var af sted i fem uger, fordi julen gav mange gratis feriedage. I år rejser de kun 25 dage, fordi det er en arbejdsgiverjul.

De Kanariske Øer hitter

Men danskernes rejselyst fejler ikke noget. De er stadig villig til at rejse, hvis prisen er rigtig. Og igen i år er De Kanariske Øer et hit blandt danskerne, vurderer Stig Elling og Nikolai Johnsen. 

– Det er helt klart De Kanariske Øer, der er en nummer et blandt alle danskerne. Det hænger sammen med, at vi søger lidt tryghed for tiden, og der vinder De Kanariske Øer rigtig mange kunder fra destinationer som Egypten og Tunesien, siger Nikolai Johnsen.

Nedenfor kan du se et kort over de mest populære rejsedestinationer i julen 2016.