Det går alt for langsomt. Sådan lyder det fra det socialdemokratiske medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose. Hun kritiserer nu, at tobaksindustrien har haft held til at forhale, at tobaksdirektivet blev vedtaget i Europaparlamentet.
– Hvis det ikke havde været for lobbyisterne, så havde tobaksdirektivet været vedtaget og implementeret for længst. Der er ikke nogen tvivl om, at det her har trukket ud, siger Christel Schaldemose.
Derfor er der brug for et direktiv
- Tobaksdirektivet nedsætter fælles regler om, at der ikke må sælges e-cigaretter med nikotin til lande, der ikke har godkendt produkterne endnu.
- E-cigaretter med nikotin er endnu ikke godkendte i Danmark. Alligevel har myndighederne svært ved at stille noget op mod det store salg der foregår på internettet.
- Direktivet skal sikre, at forbrugerne kan stole på, hvad produkterne indeholder.
- I øjeblikket har man ingen sikkerhed, når man køber e-cigaretter i butikker eller på nettet – heller ikke i Danmark.
Den 14. marts nåede medlemsstaterne og Europaparlamentet til enighed om det nye tobaksdirektiv, der skal nedsætte regler for blandt andet e-cigaretter.
Christel Schaldemose er tilfreds med direktivet, men mener, at politikernes arbejde er blevet forhindret af lobbyister.
– Jeg er meget optaget af folkesundheden. Jeg havde meget gerne set, at vi havde arbejdet meget hurtigere, og at vi allerede for år siden havde vedtaget det her, men der har bare ikke været politisk villighed til det, og det genererer mig selvfølgelig, siger Christel Schaldemose.
Nu kan der gå to til tre år, før direktivet bliver til lov i Danmark og resten af EU. Indtil da er der ingen fælles EU-regler for eksempelvis de kemikalier, tobaksfirmaerne bruger i e-cigaretter.
Forhandlingerne trak bare ud og ud og ud
Christel Schaldemose, socialdemokratisk europaparlamentariker
Den socialdemokratiske europaparlamentariker Christel Schaldemose synes, at det er beklageligt, at der ikke er nogle gældende regler på området i øjeblikket.
Kortere proces i særtilfælde
Ifølge advokat Martin Dræbye Gantzhorn, partner hos Horten Advokatpartnerselskab, der blandt andet har ekspertise indenfor lægemiddel- og sundhedslovgivningen, er der dog i princippet intet, der forhindrer medlemslandende i at implementere de nye regler allerede i 2014.
Læs også: S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin
– Grunden til, at man i EU typisk fastsætter en overgangsperiode på 2-3 år, før ændringer senest skal sættes i kraft, er, at man vil sikre de berørte virksomheder en rimelig mulighed for at indrette sig efter de nye regler, siger Martin Dræbye Gantzhorn.
Fakta om EU-direktiver
- Et EU-direktiv træder i kraft to år efter, det bliver vedtaget.
- Derefter har landende et år til at implementere direktivet i den nationale lovgivning.
- EU kan gøre perioden på i alt tre år kortere, hvis det er meget vigtigt at få fælles regler på området.
To år er rimelig tid
Christel Schaldemose fortæller, at det er almindeligt i EU, at det tager to år inden et direktiv bliver implementeret.
– Jeg har ikke noget behov for at forsvare tobaksproducenterne. Men jeg synes selvfølgelig altid, at når man skal lave rimelig lovgivning for 500 millioner mennesker, så skal man også give tid til at, det bliver implementeret.
Læs også: NetAvisen undersøger: Butikker sælger ulovlige e-cigaretter
Christel Schaldemose havde gerne set, at man havde været hurtigere til at få gennemført tobaksdirektivet. Hun forsikrer dog om, at det simpelthen ikke var muligt.
– Forhandlingerne trak bare ud og ud og ud. Det var simpelthen ikke inden for rækkevidde at fremskynde det, siger hun.