TV: Lyng, kål og 21.000 græskar: Her har halloween et nordisk tvist

Af Nicolaj Sveiger og Stephanie Munk Pedersen

Den 11. oktober slog Tivoli for 14. gang dørene op for halloween i den gamle have, og selvom halloween er en amerikansk tradition, så prøver Tivoli at fortolke det, så det bliver mere genkendeligt.

Ifølge Tivolis pressechef, Torben Plank, skyldes det, at Tivoli tænker halloween på en nordisk og dansk måde.

– Vi bruger rigtig meget af halmballer, store græskar, kål, lyng på tagene og sådan nogle ting til vores pynt og scenografi, siger han.

Ny rekord

Man kan ikke sige halloween uden at tænke på et orange græskar med et skåret ansigt og et lys indeni. Netop græskar er der i Tivoli tusindvis af. Antallet er græskar i Tivoli har siden 2005 været stigende, og i år er antallet rekordhøjt.

– I år har vi 21.000 græskar. Da vi startede i sin tid, så havde vi mellem 3.000, 5.000 og 10.000 græskar herinde, siger han.

Læs også: TV: Nu gyser det i Tivoli

Udklædning som græskar

Med 4-årige Asbjørn får Tivoli et græskar mere. Ham kan du møde i indslaget ovenfor, og det er ham, der er klædt ud som græskar. Han er taget i Tivoli med sin mor for at rasle om slik eller ballade. De har købt en kupon, som gør, at de kunne rasle til slik eller ballade blandt Tivolis boder.

Selvom dagligdagen normalt kalder på arbejde for forældrene og institution for børnene, så har Sarah Bjørumslet og Laura Molsen alligevel valgt at i Tivoli på en råkold oktober-dag.

– Det er et lille afbræk i hverdagen hvor man nogle gange prøver at prioritere at tage en dag ud af kalenderen og få set de veninder man måske ikke har tid til at se i weekender og bringe børnene sammen, siger Sarah Bjørumslet.

Elefanter får glæde af gamle græskar

Efter halloween i den 176-årige gamle have er slut, så får græskarrene lov til at give glæde til nogle andre.

– Rigtig mange af græskarrene bliver sendt ud til Zoologisk Have. For eksempel de store græskar som ligger på græsplænen foran Nimb. De bliver sendt ud til elefanterne derude, og dem får de lov til at lege med, fortæller Torben Plank.

Læs også: TV: Zombie-dans og uhygge i Tivoli

Sidste chance for at opleve Tivolis udgave af halloween med 21.000 græskar og utal af halmballer i den uhyggelige hyggelige have er den 3. november.