SAXO.com om bogudbringning med droner: Det er interessant

Her er dronen, der er ved at blive videreudviklet til brandvæsnet. Navnet er DJI Phantom 2 Vision Foto: Droner.dk
I Australien vil bogudlejningsfirmaet Zookal bruge droner til at levere bøger til kunderne.
Foto: Droner.dk

Et australsk bogudlejningsfirma vil bruge droner til at levere bøger, som kunden kan få i hånden få minutter efter, den er bestilt på nettet. En idé, som Peter Hestbæk fra internetboghandlen SAXO.com ikke vil afvise, kunne være interessant.

– Jeg synes, det er utrolig interessant, og det er en spændende måde at angribe logistikproblemet på og lave levering samme dag. Jeg vil bestemt ikke afvise, at det kunne være interessant, siger Peter Hestbæk, der er salgs- og marketingsdirektør hos SAXO.com.

Læs også: Droner er reklamefolkets nye legetøj

De små, ubemandede fly gør det muligt at få leveret sin bog samme dag, som den er bestilt. Og ifølge Peter Hestbæk er det noget, kunderne søger.

– Det er en sjov gimmick, men omvendt så er der også et behov derude for at få levering med det samme. Der er mange boghandlere, der er lukkede for tiden, så kunderne har et behov for at kunne bestille en bog og få den med det samme, forklarer SAXO.com’s salgs- og marketingsdirektør.

Fakta om de australske droner

  • Projektet er et samarbejde mellem det australske bogudlejningsfirma Zookal og Flirtey, som producerer dronerne.
  • Man bestiller bøger via en app fra Zookal, og så kan droner levere bøger til dig få minutter efter, at du har bestilt over nettet.
  • Dronerne finder vej ved hjælp af GPS, og kunder kan via app’en følge med i, hvor dronen befinder sig med deres pakke.
  • Dronerne udstyres med en såkaldt antikollisionsteknologi, så de ikke flyver ind i træer, bygninger, fugle osv.
  • Ved ankomst står dronen stille i luften, og man får sin bog sænket ned ved et tryk på sin smartphone.
  • De ubemandede fly er beregnet til at kunne bære op til lidt over to kilo.
  • Firmaerne bag håber, at kunderne kan få glæde af den nye slags bogudbringning til marts næste år.

Må droner levere bøger i Danmark?
Australien er et af de eneste lande i verden, der tillader brug af droner til kommercielle formål.

Jeg synes, det er utrolig interessant, og det er en spændende måde at angribe logistikproblemet på og lave levering samme dag. Jeg vil bestemt ikke afvise, at det kunne være interessant.
Peter Hestbæk, salgs- og marketingsdirektør hos SAXO.com.

Det gør Danmark også, så i princippet er svaret på spørgsmålet ja, men virkeligheden er en anden. Ifølge reglerne må man kun flyve med droner, hvis man er mindst 150 meter væk fra bymæssig bebyggelse, og tæt bebyggede områder må ikke overflyves.

– Du må kun operere sådan, at du kan se dronen. Så det her med, at man tager droner, sender dem af sted ind over byen og leverer den til en fast adresse, det får man ikke lov til, siger luftfartsinspektør ved Trafikstyrelsen, Henrik Michelsen.

Læs også: Brandvæsnet vil nu bruge droner

Peter Hestbæk fra SAXO.com har da også svært ved at se dronernes indtog i Danmark for sig.

– Jeg har lidt svært ved at se på det i dansk kontekst, altså hvor skal den lande henne, hvis det er inde i byen? Jeg ved ikke, om den egner sig mest til landet eller en park, hvor den skal droppe de her bøger, lyder det fra Peter Hestbæk.

Hos Academic books synes de også, at idéen med droner, der leverer bøger, lyder sjov, men det er ikke noget, som boghandlen har planer om at indføre, fortæller de i en mail.