Skole er klar med ny familieklasse for ukrainske flygtninge: Næsten dobbelt så mange end forventet er mødt op

I familieklassen lærer de ukrainske familier i øjeblikket dansk.

Flere ukrainske familier er kommet til Brøndby i kølvandet på krigen i deres hjemland. Mange af familierne har taget imod tilbuddet om den nyetablerede familieklasse på Brøndbyvester Skole.

Skoleleder på Brøndbyvester Skole, Joachim Kjølberg, oplever positiv respons fra de ukrainske familier.

– De er super glade og taknemmelige for tilbuddet. De har jo et eller andet sted bare et ønske om at komme tilbage til et frit og selvstændigt Ukraine. Vi har valgt, at det skulle være familieklasser, så børn og forældre er sammen i skole, og på den måde kan lære lidt dansk og komme i kontakt med det danske samfund, siger Joachim Kjølberg.

Læs også: Ukraine-værter får 500 kr. i døgnet i Ishøj: »Ikke uden omkostninger at have flygtninge boende«

Flere end forventet har taget imod tilbuddet.

– Vi har næsten dobbelt så mange ukrainere, der kommer her, end hvad vi i forvejen troede, der var i Brøndby Kommune. Vi er oppe på 23 nu, fortæller Joachim Kjølberg.

Derfor arbejder skolen allerede på at få mere plads til familierne, så de kan begynde at skille forældre og børn ad i klasserne.

– Vi oplever faktisk, efter omstændighederne, trygge børn, der gerne vil ud i klasserne. Forældrene vil også gerne have, at deres børn skal ud og være en del af en dansk skole eller en dansk dagsinstitution, siger Joachim Kjølberg.

Fakta om krigen i Ukraine

  • Putins Rusland invaderede Ukraine d. 24. februar 2022
  • Omkring 4,3 millioner mennesker er flygtet fra krigen i Ukraine
  • Næsten dobbelt så mange er på flugt inde i landet

Kilde: noedhjaelp.dk

»Sammen kommer vi igennem de svære dage«

En familierne i klassen er Oksana Kolesnyk med sin 11-årige datter, Zlata. Oksana Kolesnyk efterlod sin søn og sin mor i Ukraine og flygtede til Danmark med sin datter.

– Kommunen tilbød os at starte i familieklassen og studere dansk. Min datter og jeg kan virkelig godt lide det, og pædagogerne er rigtig søde. Vi er blandt andet begyndt at lære numre på dansk og de mest almindelige og nødvendige danske ord, fortæller Oksana Kolesnyk.

– Vi har også mødt andre ukrainere, og sammen kommer vi igennem de svære dage, forklarer den 46-årige ukrainer. 

Oksana Kolesnyk og hendes datter kom til Danmark fra Kyiv i Ukraine den 14. marts. Her bor de hos nogle venner, som har hjulpet dem med alt nødvendigt til hverdagen som tøj og mad.

– Folk i Danmark er virkelig hjælpsomme og søde. Jeg vil være taknemmelig for disse mennesker resten af mit liv, siger Oksana Kolesnyk.

Tilbuddet for de ukrainske familier er åbent dagligt fra 8-14, og har været åbent i 9 dage.

Læs også: »Vi er ved at drukne i tøj«: Nu frabeder kommunen flere private donationer

Sådan gjorde vi: Ideen opstod da nyheden var beskrevet kort på Brøndbys Kommunes hjemmeside. Skoleleder, Joachim Kjølberg, er interviewet over telefonen, og Oksana Kolesnyk fra Ukraine er kontaktet på Facebook og herefter også interviewet over telefonen.