Ung brasilianer: Nu må det være nok!

Brazil_protest_2016_March
Tusinder af brasilianere er på gaden for at demonstrere. Foto: Agência Brasil Fotografias

Brasiliens unge demokrati går en hård tid i møde. Flere toppolitikere, heriblandt landets præsident, er sværtet ind i beskyldninger om korruption og dårlig ledelse. Suellem Santos de Souza er nyuddannet cand. jur, og hun er en af de unge, der er dybt påvirket af uroen i landet. Hun er bekymret for landets fremtid.

– Petrobas-skandalen gør, at vores økonomi kollapser. Der er ingen, der kan få jobs, og ledigheden er højere, end den har været i mange år. Skandalen påvirker fuldstændig min egen chance for at få arbejde, og jeg er urolig for, hvilket land vi skaber fremadrettet.

læs også: islændinge på gaden igen: Vi vil af med Sigmundur

Ifølge Suellem Santos de Souza er Petrobas- skandalen den største korruptionssag, de har haft i Brasilien. For hende bliver problemet kun større af, at Petrobas er statsejet, og at samtlige partier er indblandet i miseren.

Problemet med korruption i Sydamerika er stor.

Jens Lohmann, journalist og specialist i  Latinamerika, u-lande og korruption.

– På grund af den politiske ustabilitet er det umuligt at spå om fremtiden.  Jeg føler lidt, at det hele er en ond spiral herover lige nu. Det er første gang, vi brasilianere bekymrer os om politik. Alle er bekymrede nu, fordi de kan se effekten af inflationen og arbejdsløsheden i landet.

Overblik over Petrobas-skandalen

2003-2010: Den nuværende præsiden Dilma Rousseff sidder I bestyrelsen I Petrobas, men stopper da hun bliver valgt til præsident.

September 2013: Petrobas melder om et underskud på 135 milliarder dollars, og bliver hermed den olieproducent med mest gæld.

Marts 2014: tidligere Petrobas formand, Paulo Roberto Costa bliver anholdt og anklaget for korruption fra 2004-2012.

Januar 28- 2015: Petrobas har problemer med at fremlægge regnskaber, og op til 20 milliarder mangler.

Februar 4-2015: Seks medlemmer af Petrobas’ øverste ledelse stopper, da anklagerne om korruption fortsætter.

Marts 13- 2016: Tusindvis af demonstranter marcherer mod det Nationale Kongreshus. De vil have korruptionen stoppet.

Kilde: Financial times

Sydamerika har altid haft et problem med korruption 

-Problemet med korruption i Sydamerika er stor. Der er selvfølgelig stor forskel på landene, da korruptionen har forskellige udtryk og forskellige konsekvenser afhængigt af, hvilket system de indgår i. I de små lande som Honduras og Guatemala bemærker man ikke korruptionen, men i et stort land som Brasilien, der er verdens tiende største økonomi, er det noget, der kan mærkes, siger Jens Lohmann, der er journalist og specialist i  Latinamerika, u-lande og korruption.

Læs også: Bagsiden af boldfesten

ifølge Jens Lohmann har korruption altid eksisteret i Brasilien. Selvom landet i 1980’erne gennemgik en mindre revolution, og skiftede fra at være diktatorisk til demokratisk, har korruptionen hængt ved i en hvis grad.

-Forskellen fra dengang til nu er, at i dag har man en åbenhed omkring korruptionen, en åbenhed som er relativ ny. Åbenheden gør, at man får mere direkte kendskab til den korruption, der finder sted i landet. Medierne, journalisterne, NGO’erne og flere organisationer beskæftiger sig med det nu, og derfor ser vi store sager som Petrobas-skandalen rulle frem.

Fremtiden er uvis

Situationen i Brasilien gør, at Suellem Santos de Souza har svært ved at se, hvad fremtiden skal bringe.

– Det er svært at forblive optimistisk, når alle politikere er så rådne. Jeg ved ærlig talt ikke, om jeg gider blive her i landet. Jeg overvejer kraftigt at tage min master i Europa. Det er simpelthen for frustrerende at se ens land drukne i skandaler, uden at nogen bliver straffet.

Ifølge Jens Lohmann skal der store samfundsændringer til, før Brasilien kan blive fri for korruption.

– Der skal ske en ændring i befolkningens holdning til korruption. Du kender det fra Danmark i forhold til spørgsmålet om sort arbejde. Vi er jo enige i Danmark om, at sort arbejde er det onde, men du behøver jo ikke spørge mange mennesker, om de har benytte sort arbejde, før de siger: ” jamen det gør vi da, det har vi altid gjort” Det her i Brasilien er det samme, men bare i en meget større skala. Det foregår i lande som Brasilien, Mexico, Argentina og you name it.

Petrobas-skandalen er langt fra den første store korruptionssag i Latinamerika. Nedenfor ses et udpluk af nogle af de mest markante skandaler. Kilde: Latin Times. DR.dk